Poslanec Volný vzal lidi na nákupy. Navštívil sedm měst a rozdával lízátka

Nezařazený poslanec Lubomír Volný se v sobotu vydal se svými příznivci na nákupy a následnou procházku. Postupně se objevil v sedmi městech v Moravskoslezském kraji a rozdával lidem lízátka s tím, že při jejich konzumaci nemusí mít roušku či respirátor.

Volný se s podporovateli setkal vždy před vybraným obchodním centrem. Během dne dorazil do Bruntálu, Krnova, Opavy, Karviné, Frýdku-Místku a Nového Jičína. Svou pouť zakončil v Ostravě u nákupního centra Futurum. „My se jdeme prostě projít s lidmi z daného okresu. Jdeme si s nimi něco sníst a vypít na veřejném prostranství, což je legální, není to zakázáno,“ vysvětlil na sociálních sítích.

K vážnějším incidentům sice nedošlo, ale policie zasahovala u desítek přestupků, týkajících se zejména nenasazených roušek či respirátorů. „Reagovali jsme na vzniklé situace a oznámení na tísňovou linku 158. Zadokumentovali jsme několik desítek porušení mimořádných opatření,“ řekla mluvčí moravskoslezské policie Pavla Jiroušková Moravskoslezskému deníku s tím, že případy budou postoupeny příslušným správním orgánům k projednání. Další prohřešky řešili strážníci.

Podle Moravskoslezského deníku se Volného akce některým kolemjdoucím občanům nelíbila a upozorňovali na to, že v době, kdy jsou nemocnice kvůli covidovým pacientům velmi vytížené, se jedná o hazard. Nesouhlas vyjádřila také některá obchodní centra, před nimiž se Volný a jeho příznivci shromažďovali. Volný obchodní domy o svých plánech předem neinformoval, domnívá se totiž, že to dělat nemusí.

Ohradilo se proti němu například obchodní centrum Futurum v Ostravě – Mariánských Horách.„Kontaktovali jsme ho. Ozval se nám a řekl, že je to veřejný prostor. Poslali jsme mu naše oficiální stanovisko, že jde o soukromý pozemek a vlastník nesouhlasí s veřejným shromažďováním,“ sdělila Moravskoslezskému deníku Markéta Schwarzová z ostravského obchodního centra Futurum.

Od akce se distancovalo také obchodní centrum Silesia v Opavě, které to považuje za zneužití svého jména. Negativně se o sobotní události vyjádřil i tamní primátor Tomáš Navrátil (ANO). Podle něj to není v době pandemického stavu vhodné, ačkoliv ctí možnost demokratického vyjadřování názorů.

Podobný názor měl i nový primátor Frýdku-Místku Petr Korč z hnutí Naše město FM. „Myslím si, že tyto aktivity v této době jsou velmi nezodpovědné. Poslanci a představitelé jakýchkoliv zvolených orgánů by měli se svými fanoušky komunikovat jiným způsobem,“ řekl.

Nedodržování bezpečnostních opatření ze strany poslance Volného už vyvolalo kritiku i v Poslanecké sněmovně. Kolem jeho místa i kolem místa Mariana Bojka vyrostlo minulý týden ochranné plexisklo. To se zaplatilo z peněz daňových poplatníků. Volný k instalaci ochranné bariéry řekl, že děkuje za „předvolební billboard“ pro své nové hnutí Volný blok.

Tagy: