Dojemné rozloučení s Anetou: Dorazily tisíce motorkářů. Součástí piety byla i spanilá jízda

Tisíce motorkářů z celého Česka přijely v pátek dopoledne do Skutče, aby se naposledy rozloučily s 18letou Anetou, která minulý týden tragicky zahynula na motocyklu. Na počest zesnulé dívky motorkáři uspořádali pietní jízdu, jejíž součástí byla i zastávka v místě tragédie. Kolonu dlouhou přes pět kilometrů doprovázela policie.

Motorkáři vyrazili na spanilou jízdu z Chrudimi v 9:30. Cestou projeli také kolem místa neštěstí, kde na počest zesnulé dívky zatroubili. Jízdu zakončili u obřadní smuteční síně ve Skutči, kde se od 11 hodin konalo poslední rozloučení s 18letou Anetou. „Na místo srazu v Chrudimi přijelo víc než tisíc motorek, proto jsme se rozhodli, že skupinu doprovodíme už od Chrudimi. Kolona měla přes pět kilometrů. Cesta tam proběhla v pořádku,“ řekla mluvčí policie Markéta Janovská.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Auto v plamenech a boj o život. Strážníci v Brně zachránili muže, který přestal dýchat

Četné skupiny lidí chtěly vidět stovky jedoucích motorek a s předstihem na ně čekaly. „Kdysi jsem jezdíval na motorce, lítal jsem s ní rychle. Je smutné, co se stalo. Když tady jedu po téhle silnici a není tady provoz, tak to pustím, ono se tu krásně jede a je i hezky vidět. Ona měla smůlu, že to nedobrzdila,“ uvedl muž středního věku, který čekal na kolonu u místa dopravní nehody.

V samotné Skutči pak čekalo na motorkáře dalších 36 strojů, které udělaly špalír přímo před obřadní síní. Na každé straně stálo 18 z nich tak, aby symbolizovaly věk zesnulé Anety. U vchodu byla umístěna i jedna stříbrná motorka, jež symbolizovala zesnulou dívku. „Jako jediná nebude při zajíždění rakve túrovat,“ uvedli organizátoři před začátkem smuteční akce na Facebooku.

Na poslední rozloučení dorazili motorkáři na žádost Anetčina otce, který chtěl své dceři splnit její velký sen. „Strašně mezi nás chtěla patřit,“ řekl podle informací deníku Blesk zdrcený otec a motorkáře poprosil, aby na pohřeb dorazili na svých strojích. „Ať naposledy uslyší ten zvuk, který tak milovala,“ uvedl. Požádal je také, zda by mu mohli pomoci s organizací posledního rozloučení. „Já nemám sil,“ napsal.

„Jelikož sám jsem otec a moje dcera se mnou jezdí, tak jsme to vzali za své. Bohužel se z toho stala velká akce. Původně jsme počítali, že s námi pojede maximálně 250 motorek. Jelikož Facebook má obrovskou sílu, je nás tady o dost víc. Jsme strašně rádi, že nám policie vyšla maximálně vstříc a pomohla nám s organizací,“ řekl Michal Horkel z Motorparty Chrudim, která se stala hlavním organizátorem účasti motorkářů na pohřbu.

Otec s ní chtěl nejdřív trénovat

Osmnáctiletá dívka měla menší motocykl, na kterém za dva roky najezdila osm tisíc kilometrů, pak dostala silnější yamahu. Její otec, který je motorkářem, s ní chtěl nejdřív jízdu trénovat. Ve středu 31. května středoškolačka bez jeho vědomí odjela z jedné obce u Skutče do školy do Pardubic.

Motorku nedobrzdila, když před ní jela u odbočky na Hroubovice pomalu auta. Náraz ji odmrštil do protisměru, kde jela dodávka. Záchranáři ji pomoci nemohli. „Osmnáctiletá motocyklistka narazila do před ní jedoucího vozidla Škoda Kodiaq, které zřejmě přibrzdilo. Náraz ji odmrštil do protijedoucí dodávky,“ řekla mluvčí krajské policie Markéta Janovská.

„Zraněná motocyklistka byla resuscitována. Na místě přistála i Letecká záchranná služba. Posádka pokračovala v resuscitaci. Bohužel, po marném boji o život zraněné se vracel vrtulník prázdný,“ uvedli hasiči Pardubického kraje na svém webu.

Tagy: