Pospíšil: Většina Evropy chce vrátit migrační kvóty. Současná dohoda je pro Česko vítězstvím

Partie Terezie Tománkové: Jiří Pospíšil (TOP 09)

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 11.6.2023

Migrační reforma Evropské unie je pro Českou republiku vítězstvím, jelikož většinový tlak v Evropském parlamentu je vrátit zpět do hry kvóty. V Partii Terezie Tománkové to řekl europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09). Podle poslance hnutí ANO Patrika Nachera však Evropská komise pouze vystrašila státy střední Evropy návratem kvót, aby prosadila reformu počítající s povinnou solidaritou se zeměmi přetíženými žadateli o azyl.

„V debatách na úrovni Evropského parlamentu vítězí levice. Většina bude chtít vrátit kvóty, protože právě ty prosazují levicoví europoslanci. Já to odmítám. Výsledek proto pro nás není špatný,“ uvedl Pospíšil ve vysílání CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Máte tu drzost dělat ze sebe mravokárce? Havlíček se pustil do Skopečka kvůli důchodům

Vadí mu proto například postoj předsedy hnutí ANO Andreje Babiše, který tvrdí, že to bude znamenat příchod uprchlíků. „Mrzí mě, že opozice a pan předseda říkají, že tady budeme mít uprchlíky, které nechceme. To přece není pravda. Je to pro nás vítězství. Původní návrh komise byl, že bude rozhodovat, do kterých zemí pošle uprchlíky,“ sdělil bývalý předseda TOP 09.

Podle Nachera však šlo pouze o hru Evropské komise. „Bylo dopředu jasné, že plán, kdy bude uprchlíky přerozdělovat Evropská komise, neprojde. Pak se z toho ustoupí a všichni tleskají, otevírají šampus, že se to podařilo posunout. Ale od začátku je tento přístup prostě naprosto nepřijatelný,“ zdůraznil politik hnutí ANO.

Podle SPD se stejně jedná o návrat kvót. „Úmluva, kterou podepsal ministr Rakušan, vrací kvóty zpátky do hry. Když to vezmete kolem dokola, je tady postavena otázka: buď je přijmete, anebo zaplatíte takovou sumu, že je radši přijmete,“ podotkl poslanec SPD Jan Síla.

Tagy: