Do Letňan navážejí postele pro polní nemocnici, pronájem místa má stát desítky milionů

Armáda záložní nemocnice

Ze želevčické společnosti Linet ve středu brzy ráno vyjely první vozy s vybavením pro polní nemocnici v Letňanech, kterou stát buduje jako záložní zařízení pro pacienty s koronavirem. Kamiony vezou zdravotnická lůžka a příslušenství. Během dne má být do Letňan doručeno celkem dvě stě lůžek, podle pracovníka expedice se jich do jednoho kamionu vejde 50. Další do domluvenéo počtu 500 kusů pak dovezou v následujících dnech.

Dopravu zajišťují dva vozy, jeden vozí zdravotnické postele, druhý jejich příslušenství. Mezi Prahou a Želevčicemi na Kladensku se budou opakovaně točit. Dalších 200 lůžek má být podle expedice do Letňan dodáno ve čtvrtek a v pátek stovka.

Linet a vláda uzavřely v pondělí smlouvu o dodání 1 618 zdravotnických lůžek. Kromě letňanské polní nemocnice lůžka zamíří do Správy státních hmotných rezerv. Dodávka by měla být kompletní zhruba do měsíce.

„Standardní zakázky zaplnily naši výrobu s přehledem do konce roku. Okamžitě jsme zahájili jednání s našimi zákazníky, abychom mohli českou poptávku upřednostnit. Věříme, že se u nich setkáme s pochopením,“ uvedl v úterý ředitel Linetu Tomáš Kolář.

Pronájem Letňan je za 26,6 milionu

Za pronájem 20 tisíc metrů čtverečních, které zabírají haly polní nemocnice a také okolního areálu od 18. října do 30. listopadu by Nemocnice Na Bulovce, která za provoz polní nemocnice odpovídá, měla zaplatit 26,6 milionu korun s DPH. Na smlouvu upozornil týdeník Euro.

Areál přitom vlastní firma miliardáře a politika Pavla Sehnala. Ten je podle časopisu Forbes s majetkem kolem 3,6 miliardy korun 65. nejbohatší Čech, přípomíná deník Právo.

Podle místopředsedy představenstva ABF Martina Františka Přívětivého vznikla cena dohodou s vedením Bulovky. „Je to nekomerční cena, která pokryje náklady na provoz areálu v této situaci,“ řekl Právu Přívětivý. Podle něj je cena za čtvereční metr za každý den hodně pod standardní cenou.

Polní nemocnice následné péče

Vznikající zařízení bude mít v případě využití charakter nemocnice následné péče, umístěni v ní tak budou pacienti na doléčení. Sloužit by také mohla pro pacienty, kteří ještě budou v karanténním opatření, řekla mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková.

„Záložní zdravotnické zařízení bude mít status nemocnice následné péče, to znamená že zařízení bude sloužit pacientům na doléčení, například kteří musí zůstat ještě v karanténě a nelze jim zabezpečit oddělené prostory od zbytku rodiny,“ uvedla armáda v tiskové zprávě.

Výstavbu nemocnice mají na starosti vojáci, od víkendu do hal letňanského výstaviště dovezli asi 280 tun vybavení. Hlavní konvoj z Hradce Králové přijel v pondělí, ve středu podle Dvořákové dojede do Letňan devět dalších kontejnerů. Zbývajících asi 60 tun materiálu bude přivezeno do pátku. Vše by mělo být připraveno do nedělního odpoledne.

Další vybavení vojáci přivezou ze skladu Správy státních hmotných rezerv (SSHR) ve Štítině na Opavsku. Podle Dvořákové SSHR poskytne například matrace, lůžkoviny, ručníky či pyžama. Nakládání začalo dnes odpoledne a převoz je v plánu přes noc. Ve středu ráno také do Letňan firma Linet doveze prvních 200 postelí, které od ní zakoupila česká vláda.

Nemocnice v Letňanech by měla být spuštěna v okamžiku, když dojdou kapacity v „kamenných“ nemocnicích. Podle pátečního vyjádření ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) bude polní nemocnice v Letňanech záložní a nemusí být využita. Věří, že budou stačit zvýšené kapacity kamenných nemocnic.

Tagy: