V úterý přibylo 11 984 případů nákazy koronavirem. Roušky jsou povinné venku i v autě

Zdravotníci na jednotce intenzivní péče v nemocnici v Moskvě

V úterý přibylo v Česku 11 984 potvrzených případů koronaviru. Je to nejvyšší přírůstek od začátku epidemie. V zemi je nyní více 113 tisíc nakažených. Počet úmrtí celkem je už 1 619. V zemi ode dneška platí povinnost nosit roušky i venku na území obcí, pokud bude člověk blíže než dva metry k jinému. Nemocnice budou nové nakažené hlásit do systému už do hodiny. Kabinet oznámí další zpřísnění.

V úterý přibylo v Česku 11 984 potvrzených případů koronaviru. Je to nejvyšší denní nárůst od začátku epidemie. V zemi je nyní více než 113 000 nakažených. Většina z nich má mírný průběh nemoci. Hospitalizovaných ale přibývá, momentálně jich je více než 4 000, z toho 634 ve vážném stavu. S COVID-19 dosud v ČR zemřelo 1 619 lidí. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví.

Od března odhalily laboratoře v Česku 193 946 případů koronaviru. Denní nárůsty se zvyšují zejména v poslední době. Za uplynulých sedm dní přibylo více než 64 000 potvrzených případů, tedy téměř třetina z celkového počtu. Z nemoci se dosud v zemi vyléčilo 79 108 lidí.

V Česku ode dneška platí povinnost nosit roušky i venku na území obcí, pokud bude člověk blíže než dva metry k jinému. Výjimku budou mít členové jedné rodiny nebo lidé při sportování. Povinné jsou roušky opět i v autě, pokud v něm člověk nejede sám nebo se členy své rodiny. Opatření, které má zabránit šíření koronaviru, v pondělí zveřejnilo ministerstvo zdravotnictví. Současně musí mít lidé zakrytá ústa a nos ve všech vnitřních prostorách budov kromě domácnosti nebo ubytování, také ve vozech a na nástupištích hromadné dopravy.

Mimo zastavěné oblasti roušky požadovány nejsou, uvedl v pondělí ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO).

Nošení roušek při pohybu mimo domov bylo v zemi povinné od poloviny března, postupně bylo nařízení zmírňováno. Nejdříve se přestaly nosit venku, ve většině vnitřních prostor ale zůstaly do 1. července. Znovu byly ve většině vnitřních prostor a v hromadné dopravě povinné od 10. září.

Výjimky v nošení roušek zůstávají například pro děti do dvou let a ve školkách, pro dětské domovy, osoby s poruchou intelektu, domovy pro seniory a další pobytové sociální služby, soudce nebo ústavní činitele. Nemusí je mít také herci, tanečníci, moderátoři nebo přednášející, nutné nejsou také při focení portrétu nebo natáčení. Také snoubenci je nemusí mít při svatebním obřadu nebo focení a povinné nejsou ani pro sportovce v době tréninku.

Nemocnice budou nové nakažené hlásit do systému už do hodiny

Ode dneška musí nemocnice všechny nově přijaté pacienty s COVID-19 nahlásit do systému koordinace péče do jedné hodiny. Dosud to nemocnice podle březnového nařízení dělaly do 24 hodin, do hodiny hlásily jen nové vážné případy a zhoršení stavu vyžadující intenzivní péči. O změně rozhodla v pondělí vláda.

„Tato hlášení jsou nutná, abychom byli schopni operativně řídit kapacitu celého systému prakticky v on-line režimu,“ řekl po zasedání kabinetu ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO).

V posledních dnech čelí české zdravotnictví kvůli enormnímu nárůstu počtu hospitalizovaných pacientů s koronavirem velkému náporu a v dalších týdnech má pandemie kulminovat. Situaci zhoršuje i rostoucí počet zdravotníků, kteří jsou v izolaci nebo karanténě. Stát se snaží zajistit náhradní lůžka intenzivní péče, vojáci staví v pražských Letňanech záložní nemocnici pro méně závažné případy, lékařům a zdravotním sestrám už pomáhají v nemocnicích medici.

Data o kapacitách intenzivní péče jsou denně přístupná nemocnicím i veřejnosti. Ukazují například počet volných lůžek na jednotkách intenzivní péče a anesteziologicko-resuscitačních odděleních, množství dostupných přístrojů na plicní ventilaci či takzvaných přístrojů ECMO, které zajišťují mimotělní okysličování krve. Sledují i kapacity zdravotnického personálu, který zajišťuje intenzivní péči.

Tagy: