Poštovních schránek je čím dál méně. Státní podnik vysvětlil, proč o ně Češi ztrácejí zájem

Poštovních schránek ubývá.

Poštovních schránek ubývá

Vídáte ještě v ulici poštovní schránku? Tak se s ní pomalu rozlučte, možná tam už dlouho nebude. Poštovní schránky čeká podle všeho osud telefonních budek nebo některých poboček. Vybírat se totiž mají každý pracovní den a to může být pro poštu finančně náročné.

V poslední době zmizela schránka třeba v Urxově ulici v pražském Karlíně, kterou využíval i Zdeněk. „Pro mě je poštovní schránka základ. Pohled je pohled, vždycky, když ho napíšu, mám z toho radost,“ popsal pro CNN Prima NEWS Zdeněk. Schránky ale postrádají i v jiných částech hlavního města.

ČTĚTE TAKÉ: ČD si přes rekordní zadlužení u investorů nepohoršily. Chystají se nasadit 229 nových vlaků

„Ano, v Praze 5 schránky ubývají. Za posledních pět let zhruba 23 schránek, poslední rok byly zrušeny tři. Když se podívám celkově, tak odhaduji na 20 procent. Pozorujeme, že mizí,“ řekl starosta páté městské části Jaroslav Pašmik. „Poštovní schránky v Praze 2 mizí stejně jako pobočky, které se zavírají. Lidé jsou naštvaní,“ souhlasila zastupitelka Prahy 2 a náměstkyně primátora Alexandra Udženija (ODS).

Schránky mizí ve velkých městech

Pošta tvrdí, že schránky mizí z ulic hlavně proto, že o ně Češi ztrácejí zájem. „Schránky mizí nejvíce ve velkých městech, protože hustota tam je nad limitem,“ vysvětlil mluvčí pošty Matyáš Vitík. Z českých ulic se ztrácejí schránky už delší dobu. V roce 2018 jich lidé mohli napočítat po celé zemi přes 21 tisíc, v současnosti už jen asi 18 tisíc.

Sázkou na jistotu je poštovní schránka u hlavní pošty v Praze v Jindřišské ulici, tedy prozatím. „Konkrétně tato poštovní schránka se vybírá každý den v osm hodin od pondělí do pátku,“ dodal Vitík.

Tagy: