Fekální bakterie ve zmrzlině. Samotní inspektoři byli překvapení, co letos ve vzorcích našli

Zmrzlina (Primární fotografie)

Nebezpečné zmrzliny

Víc než polovina testovaných vzorků zmrzlin a tři čtvrtiny vzorků ledů do nápojů nevyhovují hygienickým limitům. To jsou závěry kontroly inspektorů ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Nejčastěji bylo v testovaných zmrzlinách velké množství bakteríí, které mohou u milovníků zmrzlin vyvolat střevní potíže.

Odebírání vzorků zmrzlin, provádění stěrů ze zmrzlinového stroje, ale i třeba kontrolování špachtlí. To vše hygienici mají na starost. „Odebíráme vzorky na přítomnost etorobakterií, živých organismů a listérie,“ popsal inspektor Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Pavel Has

Ke dni 17. 8. inspektoři vyhodnotili celkem 109 vzorků zmrzlin. Z nich 61 neodpovídalo hygienickým limitům. To je zatím nejhorší výsledek za posledních šest let. „Ve zmrzlinách bylo vyšší než maximální povolené množství Escherichia coli bakterií. V některých případech se jednalo dokonce o bakterie fekální, kde je významné riziko závažných zdravotních dopadů na spotřebitele,“ sdělil mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Za vážná a opakovaná porušení mohou inspektoři uložit pokutu v řádech statisíců korun. Navzdory zjištění inspektorů ale lidé kupují zmrzlinu zvláště v horkých dnech velkém a nebojí se ochutnat i netradiční příchutě.

„Když všechno funguje správně, tak nic není těžké. Je problém, když se něco pokazí a je to zapotřebí rychle řešit,“ řekl spolumajitel společnosti Angelato Bojan Dimitrijević. Podle majitele jedné pražské provozovny Češi zmrzlinu milují a nebojí se zkusit i nové příchutě. „Klasika musí být vanilka, čokoláda, slaný karamel. Limitovky děláme také, poslední byla broskev s burbonem,“ uvedl Dimitrijević.

Tagy: