Kukuřice v konzervách může skrývat nebezpečnou látku, tvrdí experti. Testy vyšly jednoznačně

Na první pohled působí kukuřice v konzervě nevinně, ale ve skutečnosti může obsahovat chemickou látku bisfenol A, která škodí zdraví, informoval německý web Bild. Zmíněná látka pronikla do všech jedenadvaceti testovaných plechovek, přičemž některé se prodávají i v Česku. Doporučení německé spotřebitelské organizace Öko-Test je proto jasné: Zdravější je kupovat kukuřici ve sklenicích.

Oblíbená potravina, kterou má doma skoro každý, může skrývat nebezpečné tajemství. Odborníci z laboratoří Öko-Testu odhalili v konzervách chemickou látku bisfenol A, která může výrazně oslabit imunitní systém, ale také způsobit alergickou kožní reakci nebo dokonce neplodnost, napsal deník Bild.

ČTĚTE TAKÉ: Česká firma stahuje z trhu závadné kojenecké výživy. Určitě je nekonzumujte, varují experti

Odborníci otestovali celkem šestadvacet konzervovaných kukuřičných výrobků, z toho pět bylo ve sklenicích. Překvapilo je zjištění, že ve všech jednadvaceti plechovkách našli bisfenol A a ve sklenicích nikoliv.

Dotyčná látka se používá v mnoha výrobcích, s nimiž člověk přichází do bezprostředního kontaktu: od plastových lahví po trubky na pitnou vodu. Problémem však je, že dokáže proniknout z obalu do jeho obsahu. Představuje tak riziko pro miliony lidí, uvedla Evropská agentura pro životní prostředí.

Jak se látka do konzerv dostala?

Není však úplně jasné, jak se chemická látka do plechovek dostala. V minulosti se tak dělo kvůli vrstvičce laku, kterým bývají konzervy zevnitř chráněny. Tento nátěr však už podle výrobců žádný bisfenol A neobsahuje. Jeden z výrobců však podle článku na serveru Öko-Test argumentoval tím, že se laky obsahující bisfenol A používají rovněž k ochraně vnějšího povrchu konzerv, což může vést k proniknutí malého množství dotyčné látky dovnitř.

„Tento problém není u výrobků v plechovkách neznámý. Výrobci se musí problémem bisfenolu A zabývat a najít způsoby, jak se této chemické látce vyhnout,“ napsala redaktorka serveru Heike Baierová.

Problém se každopádně podle nadace Stiftung Warentest (německá nadace zabývající se ochranou spotřebitelů) netýká jen plechovek s kukuřicí. Na přítomnost bisfenolu A bylo testováno téměř šedesát konzervovaných potravin, a to včetně kokosového mléka, hrášku, mrkve, rajčat, dušeného masa, polévek a tuňáka. Bisfenol A byl zjištěn v jednapadesáti z nich.

Podle testujících z Öko-Testu se však naštěstí v konzervách nepodařilo najít žádné další nebezpečné složky, jako jsou například pesticidy, toxiny plísní nebo těžké kovy.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Kritika české potravinářské komory za výrok o cukru. Jste jak tabáková lobby, zlobí se lidé

Tagy:
jídlo zdraví zelenina imunitní systém bisfenol konzerva chemická látka produkty a služby nápoje a potraviny