Kritika české potravinářské komory za výrok o cukru. Jste jak tabáková lobby, zlobí se lidé

Ministerstvo chce spotřební daň na slazené nápoje.

Potravinářská komora vyvolala bouři po výroku o cukru a obezitě

Vztah mezi obezitou a spotřebou cukru nebyl prokázán, uvedla Potravinářská komora ČR. Výrok vzbudil bouřlivé reakce na sociálních sítích. Komora se tímto způsobem brání návrhu zvýšit daň u slazených nápojů. Vlivu cukru na lidské zdraví se od května věnuje i pracovní skupina ministerstva zdravotnictví.

„Nesouhlasíme se zavedením daně na cukr. Tato daň je nesmyslná a k ničemu nebude!“ uvedla potravinářská komora na svém facebookovém účtu. V příspěvku zdůrazňuje, že „vztah mezi mírou obezity a spotřebou cukru nebyl prokázán“.

Nesouhlasíme se zavedením daně na cukr. Tato daň je nesmyslná a k ničemu nebude! Obecně se má za to, že cukr je hlavním...

Posted by Potravinářská komora České republiky on Monday, July 1, 2024

K TÉMATU: Zdraží Čechům slazené nápoje? Válek by spotřební daň uvítal, ekonomové kroutí hlavou

„Doslova argumentace tabákového průmyslu z minulého století,“ reagovali někteří komentující. Vlivem cukru na lidské zdraví se od května zabývá i resortní pracovní skupina. „Vysoký příjem cukru, kterého vlivem konzumace těchto limonád dosáhnete, samozřejmě zvyšuje váš příjem energie a může vést k rozvoji obezity nebo srdečních onemocnění,“ uvedla pro CNN Prima NEWS vedoucí skupiny Eliška Selinger.

Jenže problém obezity je podle expertů mnohem složitější, než aby ho vyřešila spotřební daň na slazené nápoje. „Mezi příčiny patří nedostatek pohybu a vitamínů, špatný poměr živin, vysoká míra stresu i alkoholismus. Češi nemají ani tak sladký život, spíše hodně pijí pivo,“ shrnula lékařka a odbornice na výživu Kateřina Cajthamlová.

Prezidentka komory Dana Večeřová vidí spotřební daň jako neefektivní. „Zavedena je například v Mexiku nebo v Chile. I když spotřeba slazených nápojů klesla, počty případů obezity rostou,“ řekla pro CNN Prima NEWS.

Daň na slazené nápoje v minulosti zavedla třeba Belgie, Francie nebo Dánsko. „Ne všude je tento způsob efektivní. Například v Dánsku byla zrušena, protože lidé nařízení obcházeli a jezdili do Německa,“ přiblížil redaktor CNN Prima NEWS Ladislav Šustr.

Chceme vyvolat diskuzi, tvrdí ministerstvo

Národní ekonomická rada vlády vyzývá k tomu, aby se spotřební daň vybírala u nápojů s obsahem cukru nad 50 gramů v litru nápoje. V takovém případě by se daň zvedla o 3,4 koruny. A každých dalších 10 gramů by znamenalo 35 haléřů navíc. Za litr limonády s 80 gramy by tak zákazníci nově platili 4,5 koruny, což by u dvoulitrových lahví znamenalo již devět korun.

Pracovní skupina ministerstva zdravotnictví zatím sbírá data. „Hlavním cílem je vyvolat diskuzi – nejdříve veřejnou, posléze politickou. Nechceme předjímat výsledky,“ sdělil mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Bez Ukrajinců se naše ekonomika neobejde, míní Juchelka. Popsal, čím Česko láká cizince

Tagy: