Použijte logiku. Djokovičův magický lektvar má zůstat obchodním tajemstvím, apeluje tenista

Neprůhledná láhev podaná jednomu z nejlepších tenistů historie Novaku Djokovičovi způsobila u mnoha fanoušků poplach. Veřejnost se po turnaji v Paříži dožadovala informace, co to fyzioterapeut umíchal hvězdě za drink. Nestarejte se, je to obchodní tajemství, vzkazuje kolega srbského hráče John Millman.

Kdyby jen fyzioterapeut Ulisese Badia přes podavačku míčků dopravil k Djokovičovi láhev, pravděpodobně by panoval v prostoru sociálních sítí v tomto případě klid. Fanouškovské video však ukazovalo, jak člen tenistova týmu míchá pod sedadlem ingredience. Když si zbytek Djokovičova personálu všimnul, že je Badia natáčen, vytvořil z těl neprůhlednou hradbu. Právě velmi opatrné chování udělalo video virálním a vedlo ke kritickým otázkám.

„Ať Djokovič řekne, co to bylo zač,“ apelovala nemalá část veřejnosti. I renomovaný tenisový novinář Ben Rothenberg označil incident za bizarní a dodal, že by bylo fajn vědět, co bylo 21násobnému grandslamovému vítězi podáno za pití. „Vždy jsem si myslel, že by měla existovat větší transparentnost ohledně látek, které hráči berou zejména během zápasů,“ uvedl. Někteří lidé měli za to, že Djokovič do sebe hodil něco, co figuruje na seznamu zakázaných látek.

Tlaku nicméně tenista nepodlehl. Odmítl prozradit, co bylo obsahem oné záhadné lahve, a k tomu si ještě novináře dobíral, když uvedl, že dostal „magický lektvar“.

„Skutečně směšná představa, že by o něco šlo,“ poučoval podezřívavé lidí v internetovém prostoru a odmítal jejich teorie jiný australský tenisový profesionál John Millman. „Stadion je plný, kamery jsou všude… Chcete to použít trochu logiky. Vůbec nikomu nenadržuji,“ pokračoval.

Podle něj je zcela běžné, že hráči v šatnách připravují nápoje v neoznačených lahvích a následně jsou ukládány do lednic. Podobné výživové doplňky – stejně jako konkrétní tréninkový režim – považuje Millman za „obchodní tajemství“.

Snaha o soukromí je riskantní

Příznivci osočovaného hráče z řad lidu připojovali, že při častých dopingových kontrolách nedává smysl, aby 35letá ikona riskovala svoji reputaci.

Variantě, že Djokovič jen nechce, aby se rozšířilo jeho know-how, nahrává i vyjádření manželky Jeleny. „Zdá se, že snahou o soukromí v dnešní době riskujete,“ konstatovala s tím, že nikomu do „byznysu“ jejího muže nic není.

Ať už rodák z Bělehradu vypil v semifinále pařížského turnaje ze série Masters proti Stefanosi Tsitsipasovi cokoliv, utkání zvládl vyhrát ve třech setech. Ve finále pod Eiffelovou věží však musel smeknout před teprve 19letým Dánem Holgerem Runem.

Nebylo to poprvé, co během zápasu způsobil skrze obsah v láhvi pozdvižení. Letos při osmifinále Wimledonu z ní nic nepil, ale cosi inhaloval. Djokovič je obecně známý pro to, jakými způsoby se snaží maximalizovat svůj výkon. Je fanouškem alternativní medicíny, což byl také důvod, proč se odmítl nechat očkovat proti onemocnění COVID-19.

Kvůli svému přesvědčení zkraje letošního roku čelil úřednímu chaosu i soudům v Austrálii, aby nakonec přišel o grandslam v Melbourne. Coby nevakcinovaný nemohl hrát ani na newyorském US Open.

Tagy: