Zrušte povinné domácí úkoly, brojí iniciativa. Podle ministerstva je to v kompetenci škol

Povinné domácí úkoly jsou přežitek. To tvrdí iniciativa, která je chce zrušit. Podle ministerstva školství ale úkoly povinné ze zákona nejsou, pokud to nestanoví řád školy jinak. A domácí úkoly jako takové nechtějí zrušit ani samotné děti.

Referát na téma 2. světové války, úkol z angličtiny nebo příklady z matematiky. První, co děti dětského domova v Pyšelích dělají, když přijdou ze školy, je, že znovu zasednou k učení. Domácí úkoly by děti nerušily. „I když to nepotřebuješ, tak si to procvičuješ a můžeš v tom být víc a víc lepší,“ popsala pro CNN Prima NEWS malá Marianka. Některé dají zabrat i dospělým.

„Matematika, se musím přiznat, je občas problém i pro mě. Ale máme tady úžasný kolegy, tak si vypomůžeme,“ řekl zase vychovatel Jan Mašek.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Proměna gymnázií i pružnější systém. Budoucích středoškoláků skokově přibylo, co radí odborníci?

Vypracováním domácích úkolů stráví tyto děti průměrně půl hodiny. „Povinný úkol dávám tehdy, když jsme probrali větší část učiva. Tak dvakrát za pololetí,“ uvedla učitelka ze Základní školy Pyšely Zuzana Čásenská. „Úkoly jako takové neznámkujeme,“ doplnila ji další s pedagogů Radka Pohanková. „Vždycky je fajn, když je to před nějakým testem, protože to je zároveň i příprava,“ upřesnila další kantorka Kristina Valterová.

Vlnu emocí kolem domácích úkolů na sociálních sítích rozpoutala iniciativa Společně za dobrovolné úkoly ve školách, která bojuje proti povinným úkolům, podle jedné z autorek petice povinné úkoly prohlubují rozdíly ve vzdělávání. „Co mi vadí, je ta povinnost vymáhaná. Domnívám se, že známkovat domácí úkoly škálou od jedničky do pětky není možné, protože nikdo neví, kdo ten domácí úkol vypracoval,“ vysvětlila jí autorka Helena Zitkova.

Ministerstvo školství zdůrazňuje, že domácí úkoly nejsou povinné, pokud školní řád nestanoví jinak. „Školy mohou zadávat domácí úkoly, mohou je zadávat jako povinné a pokud to uvedou ve školním řádu, tak je smějí i hodnotit,“ doplnil ředitel odboru ministerstva Michal Černý. Do konce června chce úřad vypracovat pro školy metodiku k úkolům. Chce zdůraznit, že mají být dobrovolné, podobně jako třeba na základní škole v Pyšelích.

Tagy: