Povodně a sesuvy půdy zabily v Brazílii přes 80 lidí. Desítky dalších se pohřešují

Záplavy na severovýchodě Brazílie, které postihly oblast kolem čtvrtého největšího města země Recife, si za několik dní vyžádaly už nejméně 87 obětí. Další dvě desítky lidí se pohřešují, informoval v pondělí brazilský zpravodajský server G1.

V oblasti Recife, které je čtvrtým největším brazilským městem a metropolí státu Pernambuco, spadlo na některých místech za 24 hodin z pátku na sobotu asi 70 procent srážek, které tam obvykle připadají na celý květen.

Kvůli velkému množství vody se utrhly části svahů, řeky se vylily z koryt a údolími se začaly valit proudy bahna, které smetly všechno v cestě. V oblasti bydlí mnoho lidí v podomácku postavených přístřešcích, které snadno podlehnou živlům a v jejichž troskách zahynula velká část obětí.

V jedné ze čtvrtí Recife, Jardim Monteverde, zemřely dvě desítky lidí poté, co několik domů strhla masa bahna a zeminy. „Zemřela mi sestra, švagr, celkem 11 členů mojí rodiny,“ řekl místními tisku starší muž ze čtvrti Jardim Monteverde.

„Ačkoliv nyní přestalo pršet, čekáme silné deště v příštích dnech. První věcí, kterou musíme udělat, je udržet opatření na ochranu obyvatel,“ řekl brazilský ministr pro regionální rozvoj Daniel Ferreira, který v neděli postižené oblasti obhlédl z letadla s dalšími vládními činiteli.

Meteorologové ale předpovídají v příštích dnech další srážky. Deště oblast sužují týden, většinu obětí si ale záplavy vyžádaly o víkendu.

Brazílii zasáhlo podobné neštěstí letos v únoru u města Petrópolis na jihovýchodě země, kde po silných deštích zemřelo 233 lidí. Podle expertů jsou velké rozsahy škod a počty obětí způsobeny členitostí terénu, ale také tím, že mnoho lidí bydlí v načerno postavených obydlích vystavěných na rizikových prudkých svazích. Některé domy v Petrópolisu jsou postaveny na sklonu 55 až 60 stupňů, přitom stavby přes 45 stupňů jsou zakázané.

Tagy: