Polské město u českých hranic vyhlíží katastrofu. Hrozí protržení hráze, ulicemi znějí sirény

Městu Nisa nedaleko českých hranic hrozí protržení hráze.

Prudké povodně v Polsku

Polskému městu Nisa nedaleko českých hranic hrozí pohroma. Podle starosty Kordiana Kolbiarze je vážně poškozen protipovodňový val a hrozí jeho protržení. V takovém případě by voda zatopila celé město. Starosta vyzval obyvatele k evakuaci, ulicemi znějí sirény.

Město bylo částečně pod vodou již od neděle. V pondělí pak záchranáři evakuovali pacienty místní nemocnice. O možném zhoršení situace informovaly úřady již okolo čtvrté hodiny odpoledne.

ČTĚTE TAKÉ: Povodně už mají tři oběti. Přibyli dva mrtví v Krnově, jeden se utopil ve zcela zaplaveném bytě

„Doporučujeme již nyní sbalit si nejnutnější věci, abychom mohli v případě potřeby rychle reagovat. Buďme zodpovědní a připravení na tuto eventualitu,“ uvedly podle polského deníku Gazeta Wyborcza úřady v Nise, které leží nedaleko českých Mikulovic.

Situace ve městě s více než 50 tisíci obyvateli se rapidně zhoršila, a to kvůli poškození valu, který měl město před velkou vodou chránit, píše Gazeta Wyborcza.

Starosta města však varoval ještě před dalším zhoršením situace. Hrozí prý totiž kompletní protržení hráze, která část vody z řeky Kladská Nisa stále drží. Občany města proto vyzval k evakuaci. Ti, kteří tak učinit nemohou, by se měli alespoň přesunout do vyšších pater budov. Podle záběrů z města, které kolují po sociálních sítích, znějí městem sirény.

„Záchranná akce začne za chvíli, ale musíme být připraveni na nejhorší,“ napsal Kolbiarz na sociální síť Facebook před pátou hodinou odpoledne. Krátce poté měl být z důvodů ulehčení opravy hráze snížen průtok z přehrady nad městem, a to z tisíce metrů krychlových za sekundu na 800. Opravu valu by měla mít na starosti armáda, uvedl web nto.pl. Podle starosty je však i tak pravděpodobné, že se do již zaplaveného města dostane další voda.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Po povodních se může šířit nebezpečná „potkaní“ horečka. Hrozí selhání jater a ledvin

Tagy:
voda Facebook povodeň katastrofa protipovodňový systém přírodní katastrofa hráz Gazeta Wyborcza Lužická Nisa Nisa katastrofy, nehody a mimořádné události Kladská Nisa