Povodně: Nejhorší situace panuje na jihu Čech. Kde se ještě řeky mohou rozlít z břehů?

Situace po vydatných deštích v Jihočeském kraji, 16. září 2024, Suchdol nad Lužnicí, Jindřichohradecko.

Voda na jihu Čech dál stoupá

Horní a střední úseky rozvodněných toků v Česku většinou klesají. Počet míst s dosaženým povodňovým stupněm klesl za posledních 24 hodin o více než 40 na 179. Vyplývá to z údajů na povodňovém webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) kolem úterních 02:00. Nejhorší situace je v Jihočeském kraji, kde 24 měřicích stanic hlásilo třetí, tedy nejvyšší povodňový stupeň.

V celém Česku bylo dvě hodiny po půlnoci 56 míst, kde voda dosahovala třetího stupně povodňové aktivity. Situace označovaná jako extrémní povodeň ale už na žádném místě nebyla.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Co je stoletá voda a jak se měří? Česko v posledních letech zasáhly několikrát

Hladiny většiny horních a středních úseků zasažených toků jsou po kulminaci a nadále klesají, uvedl ČHMÚ v pondělí večer v hydrologické předpovědi. Řeka Morava bude podle ní pozvolna kulminovat nad hranicí třetího povodňového stupně. V povodí horní a střední Sázavy budou toky také na poklesech.

Na tocích odvodňujících Šumavu a Novohradské hory očekávají hydrologové kvůli dešti i nadále vzestupy či kolísání hladin. Řeky by měly kulminovat v noci na úterý.

Rybník Rožmberk na Jindřichohradecku by se mohl naplnit a začít vytékat bezpečnostním přelivem v úterý ráno asi v 06:00 či 07:00. Postupně by se tak výrazně zvýšila hladina Lužnice, která rybníkem protéká. Po pondělním zasedání krajské povodňové komise to řekl jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Ve Veselí nad Lužnicí v místě, kde by se řeka mohla dostat z koryta, město vybudovalo protipovodňové bariéry. Hladina Lužnice pozvolna stoupá, ale do úterního rána nehrozí, že by se ve městě rozlila. V pondělí večer po zasedání krajské povodňové komise to řekl starosta města Vít Rada (ANO). Případná evakuace při rozlití řeky by se týkala přibližně tisícovky obyvatel.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Povodně budou častější, říká expert. Zmínil katastrofální stav půdy a hlavní úkol státu

Tagy: