Požadavky NATO na výdaje? Hrnčíř navrhl, jak je „obejít“. Bez obrany to nejde, odmítl Kohajda

Politici Jan Hrnčíř a Michael Kohajda

360° (246)

Armáda není připravena efektivně utratit peníze a aby naplnila stanovené kvóty, hrozí, že bude kupovat předraženou techniku, která není úplně potřeba. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to uvedl místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Jan Hrnčíř (SPD). Kvůli členství v NATO musí Česká republika na obranu vydávat dvě procenta HDP, podle Hrnčíře by to ale šlo „obejít“.

Investice na zbrojení jsou podle člena sněmovního rozpočtového výboru Michaela Kohajdy (nestr. za KDU-ČSL) nutné. „Jsou to výdaje na naši obranu, je to náš národní zájem. Navíc investice do obrany se rovná například i postavení dopravní infrastruktury, která je schopná sloužit i vojenským účelům,“ vysvětloval ve vysílání CNN Prima NEWS. „Započítávají se do toho třeba peníze na rekonstrukci letiště, tedy infrastruktury, kterou můžeme normálně využívat jako civilisté a v případě konfliktu se stane vojenským letištěm,“ dodal Kohajda.

ČTĚTE TAKÉ: Minimální mzda se příští rok zvýší, uvedl Jurečka. Prozradil částku i to, koho se změna týká

Investice do dopravy započítané do obrany podle něj našim partnerům ilustrují, že republika splňuje daná dvě procenta HDP. „Někdy dáváme i o trochu více. Třeba když postavíme most, který je zesílen kvůli tomu, aby po něm mohly přejet tanky. Za běžných civilních období také jen nestojí a nechátrá,“ doplnil Kohajda.

Zdůraznil také, že na nákupech zbraní participují české firmy v řádu desítek procent: „To znamená, že se dává práce našim lidem a samozřejmě to přinese daňové výnosy pro český státní rozpočet.“ Podle Kohajdy tedy není pravda, že peníze na obranu odtékají někam jinam, naopak převážně zůstávají v české ekonomice.

Podle Jana Hrnčíře jsou Kohajdova slova manipulací, protože většina rozpočtu na obranu je určena na zbraně. A tyto peníze neumí armáda utratit, řekl s tím, že v minulém roce nevyčerpala deset miliard korun. Proto podle něj hrozí, že bude nakupovat předraženou techniku, která není úplně potřeba.

Hrnčíř také vyjmenoval, jak by šly tyto povinné výdaje „vylepšit“. „Fakultní nemocnice změníme na vojenské nemocnice a Hasičský záchranný sbor dáme pod ministerstvo obrany. Budeme mít čtyři procenta HDP výdajů do obrany a nemusíme dávat ani korunu navíc,“ řekl.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jsem v šoku, naštval Schillerovou rozpočet. Měla byste se uklidnit, nabádal ji Stanjura

Tagy: