Jsem v šoku, naštval Schillerovou rozpočet. Měla byste se uklidnit, nabádal ji Stanjura

Alena Schillerová a Zbyněk Stanjura

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ (35)

Ostrá výměna slov a série řečnických otázek. Ohnivou debatu mezi šéfem státní pokladny Zbyňkem Stanjurou (ODS) a jeho předchůdkyní Alenou Schillerovou (ANO) v nedělní Partii Terezie Tománkové vyvolala podoba návrhu státního rozpočtu pro rok 2025, který ministerstvo financí po dlouhém čekání zveřejnilo v noci na neděli. Schillerová se zajímala, nakolik jsou ostatní ministři spokojeni s přidělenými financemi a zda s nimi Stanjura vůbec jednal. „Mě už to fakt rozčiluje. Vy vůbec s těmi ministry nemluvíte?“ ptala se exministryně financí. „Možná byste měla zachovat klid,“ opáčil Stanjura.

Ministerstvo financí navrhlo na příští rok rozpočet se schodkem 230 miliard korun. Mělo by tak pokračovat ve snižování deficitu. Ministerstvo informace o návrhu informovalo na svých internetových stránkách ve 23:59, na minutu tak využilo nejzazšího termínu, který vypršel právě 31. srpna. Schillerová se pozastavila nejen nad tím, proč se s odhalením podoby rozpočtu čekalo tak dlouho, ale také nad tím, zda jsou ostatní ministři spokojeni.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Rozpočtoví vítězové a poražení. Kdo dostane nejvíce peněz a kdo naopak ostrouhá? Podívejte se na přehledné srovnání

„Jsem v šoku, že tu pan ministr odevzdá rozpočet z ministerstva financí a míchá tu jablka a hrušky. Vůbec neodpověděl na otázku, jak vyjednával s ministrem školství. Takže pan Mikuláš Bek je s tím spokojený?“ dotazovala se Schillerová na ministra školství za hnutí STAN, který požadoval desítky miliard korun navíc. Podle návrhu rozpočtu si vzdělání polepší, ale ne o požadovanou částku.

„Na to byste se museli zeptat pana Beka,“ opáčil Stanjura v Partii Terezie Tománkové. Právě ministr školství již dříve prohlásil, že by slabý rozpočet, který by neinvestoval výrazně do vzdělání, nepodpořil. V neděli se pak nechal slyšet, že navrhovaných 18 miliard korun bere jako „základ“ pro další vyjednávání.

„Mě už to fakt rozčiluje. Kdybyste přece vyjednával ten rozpočet, tak se nemůže stát, že to pan ministr neví. Vy vůbec s těmi ministry nemluvíte? Jak je to možné?“ ptala se dále Schillerová.

„Jak jste na to přišla? Možná byste mohla zachovat klid. Nebudu mluvit za jiné. Je správně, že jsou jednání neveřejná,“ odvětil dále Stanjura a dodal, že průběhem schůzek s dalšími resorty nemá vláda zatěžovat širokou veřejnost.

„Tak povězte, jak spokojený je pan Bek s 18 miliardami korun. Jste ministr financí, snad jste to vyjednával. Vy se prostě bojíte vyjednávání s kolegy, tak se schováváte za vládou jako celek. Teď se tady vlastně kamuflujete,“ nespokojila se s odpovědí Schillerová a dále tlačila svého nástupce.

„Jednání ve vládě prostě probíhat budou – jako každý rok. Klíčový okamžik nastane, až budou členové vlády hlasovat o rozpočtu a já pevně doufám, že to hlasování vlády bude jednomyslné,“ uzavřel Stanjura.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Podpora Ukrajiny? Nejdříve pomozte Čechům, říká Maříková. Uprchlíci se vyplatili, odmítl Havel.

Tagy: