Požár a oblaka černého dýmu. Fotky ukazují, jak dopadly ruské vrtulníky po útoku Ukrajinců

Ukrajinci v Chersonu zničili několik ruských vrtulníků. (15. března)

Válka na Ukrajině (16.3.2022)

Ukrajinská armáda zničila v úterý na mezinárodním letišti v Chersonu nejméně tři ruské vojenské vrtulníky, ukazují nové satelitní snímky z dílny Planet Labs. O útocích informovala americká CNN.

Na satelitních snímcích je vidět velký černý oblak kouře, který stoupá z letiště. Podle CNN jde o několik hořících ruských vrtulníků. Ukrajinská armáda zničila nejméně tři. Rovněž zasáhla i další kusy těžké techniky nedaleko letiště.

Jde o jednu z mnoha záškodných operací, které Ukrajina v posledních dnech provedla. Tím výrazně narušuje postup ruských sil. Poslední zprávy hovoří o tom, že se ruská ofenziva prakticky zastavila. Podle Ukrajinců okupanti nemají dostatek jednotek ani zásob.

Ozbrojeným silám Ukrajiny se dokonce v některých oblastech podařilo přejít do protiútoku. Jedním z příkladů je právě Chersonská oblast. Rusové dobyli Cherson už na začátku března. Přesto ve městě čelí poměrně velkému občanskému odporu.

Podle Ukrajinců chtějí Rusové do vedení Chersonu dosadit prokremelské vedení a poté v oblasti vyhlásit zmanipulované referendum s cílem vyhlásit novou odštěpeneckou republiku.

Tagy: