Požár škol v Českém Těšíně hasiči lokalizovali. Policie věc prošetřuje, škody jsou vysoké

Požár v Českém Těšíně se rozšířil.

Požár školy v Českém Těšíně

Moravskoslezští hasiči lokalizovali požár střech Obchodní akademie a sousední Základní školy Kontešinec v Českém Těšíně na Karvinsku. Zásah přesto pokračuje, informoval hasičský sbor na síti X. Podle předběžných informací oheň způsobil škody za desítky milionů korun. Policie případ prošetřuje jako podezření z obecného ohrožení z nedbalosti.

Střecha Obchodní akademie v ulici Sokola-Tůmy začala hořet ve středu večer. Hasiči kvůli tomu vyhlásili třetí stupeň požárního poplachu ze čtyř. „Během noci ho snížili na druhý. Nicméně i přes veškeré jejich úsilí se skrytým šířením složitou střešní konstrukcí se požár rozšířil i na střechu základní školy,“ uvedla ve čtvrtek ráno mluvčí krajských hasičů Kamila Langerová.

ČTĚTE TAKÉ: Kalifornii ničí jeden z největších požárů v historii. Ohni předcházel nepochopitelný čin

Krátce po jedné hodině odpoledne hasiči informovali, že se jim podařilo požár lokalizovat. „Zásah pokračuje rozebíráním konstrukcí a dohašováním,“ doplnili v příspěvku na síti X.

Členové hasičského sboru v noci na čtvrtek rozebírali na obou objektech střešní konstrukci a hledali skrytá ohniska požáru. Po půl deváté ráno vynášeli z budovy důležité dokumenty a techniku, potvrdila Langerová.

Přivolaný statik již objekty prohlédl. „Posoudil současný stav obou budov a doporučil opatření pro pohyb hasičů v obou budovách,“ sdělila mluvčí. Statik také pravděpodobně budovy opět zkontroluje po dokončení zásahu hasičů.

„Karvinští kriminalisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu obecného ohrožení z nedbalosti, kterého se mohl dopustit dosud neznámý pachatel. Z důvodu dosud probíhajících hasebních prací nebyl umožněn vstup na požářiště a nemohlo být ohledáno místo. Na zjišťování příčiny požáru policisté úzce spolupracují s hasiči,“ uvedla policejní mluvčí Daniela Vlčková.

Obchodní akademie je krajskou školou, letos se v její budově začala obměňovat elektroinstalace. „Pracovat se mělo na etapy tyto a příští letní prázdniny. Celkem jde o investici za 6,3 milionu korun. Začalo se ve spodních patrech, takže ve vzdáleném místě od vzniku požáru. Jeho příčiny zatím nejsou známé," řekla mluvčí kraje Nikola Birklenová.

Zároveň podotkla, že budou zapotřebí velké opravy, pravděpodobně v řádu desítek milionů. Předpokládá také, že výuka bude v náhradních prostorách ostatních krajských středních škol a Základní umělecké školy v Českém Těšíně.

Výuka v náhradních prostorech čeká i žáky základní školy. Město ve čtvrtek na sociálních sítích uvedlo, že pro školáky zajistilo náhradní prostory v objektu v Pražské ulici, který už v minulosti sloužil školským účelům. „První a druhé třídy budou mít výuku tak jako doposud, v budově školní družiny v Masarykových sadech. Pro zbývajících 300 dětí bude výuka zajištěna nedaleko ZŠ Kontešinec v objektu v ulici Pražská," řekl ředitel školy Marcel Žebrok.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Požár vyhnal z chorvatského letoviska i Čechy. S hrůzou sledovali plameny, chtěli hned domů

Tagy: