Hašení požáru u Hřenska komplikuje covid. Hodila by se nová hasičská letadla, říká senátor

Letadla z Itálie míří do Českého Švýcarska, u Milady je sledovaly desítky lidí.

V Národním parku České Švýcarsko pokračuje práce hasičů, na místě je jich asi tisícovka. Kromě počasí jim situaci komplikuje nově i koronavirus, který se mezi hasiči začal šířit, popsal místostarosta Hřenska Robert Mareš (nestr. za STAN). Senátor Zdeněk Nytra (ODS) pak doplnil, že do budoucna by se Česku hodila nová letecká technika.

Na návrat domů čekají zatím obyvatelé evakuovaného Hřenska, Mezné a Mezní Louky marně. Rozsáhlý požár je sice pod kontrolou, nadále ale vznikají nová menší ohniska a na místě se pohybují stovky hasičů.

„Vzhledem k rozsahu požáru se navíc na místě bude stále pohybovat spoustu hasičů a techniky. Mohlo by dojít k úrazům,“ popsal místostarosta Robert Mareš. Vše podle něj závisí na pokynu krizového štábu. S požárem bojují hasiči už téměř dva týdny.

Další hrozba

Hřensko se navíc kromě požáru nyní potýká i s covidem. „Problém je, že covid zasáhl ústředí. Hasiči se musí testovat a když se nákaza prokáže, musí hasební pole opustit,“ informoval místostarosta. Při zásahu, kde se pohybuje velké množství osob, je podle něj nemožné zabránit přenosu.

Na místě je stále zhruba tisícovka hasičů, požár se podařilo zmenšit na 450 hektarů. Plameny se podařilo dostat pod kontrolu i díky italským letounům Canadair, ty však čeští hasiči mohli využít jen jeden den. Přesto si je pochvalovali.

Odborníci také varují, že podobných požárů může přibývat, senátor Nytra (ODS) by tak nebyl proti, aby se taková letecká technika pořídila. „Není to ale tak jednoduché, hasiči letecký provoz nezabezpečují, má to na starosti armáda nebo policie,“ popsal pro CNN Prima NEWS.

Domluvit by se proto měla všechna ministerstva – zemědělství, životního prostředí i obrany. „Když už požár vznikne, potřebujeme mít leteckou techniku, to nám ukázala italská letadla. Pořízení by bylo určitě dobře,“ dodal s tím, že na úrovni Evropské unie se nákup už řeší.

Tagy: