Muž chtěl zapalovačem škodolibě upálit pavouka. Omylem přitom zažehl obří požár

Z kuriózního důvodu se začal v okolí města Springville v Utahu šířit ničivý požár. Ten nezpůsobila ani klimatická změna, ani žhář. Viníkem byl člověk – nejspíše 26letý muž, hlavní podezřelý, který chtěl v horách z nějakého důvodu zapálit zapalovačem pavouka. Jenže škodolibost se mu vymstila, plamínek přeskočil na křoví a katastrofu už nešlo odvrátit.

Celý den bojovali hasiči s požárem křoví a stromů v okolí města Springville v Utahu. Živel požral celkem 24 hektarů půdy. K požáru přitom vůbec nemuselo dojít, kdyby se jeden z návštěvníků nechtěl škodolibě pobavit.

Web televize NBC uvedl, že se policistům k požáru přiznal 26letý Cory Allan Martin. Nejednalo se přitom o žádného žháře, požár měl zažehnout omylem.

„Cory vypověděl, že našel v horách pavouka a chtěl ho upálit zapalovačem. Jenže když se o to pokusil, zapálil při tom vedlejší keř a požár se začal rychle šířit,“ stálo v policejních záznamech k případu.

Drogy v batohu

Podle vyšetřujících se oheň začal v pondělí v pět hodin odpoledne křovím šířit z úbočí hory velmi rychle na vrchol. Hasičům přišel vhodl noční déšť, v úterý už měli uhašeno zhruba 90 procent požáru. S hašením pomohly i letadla a vrtulníky.

Policie Martina zatkla a prohledala jeho věci. Nalezla marihuanu a příslušenství k aplikaci drog. Muž ale podle policie v době spáchání trestného činu nebyl pod vlivem omamných látek.

Pravděpodobného viníka nakonec policie pustila. Kauce byla stanovena na dva tisíce dolarů (48 tisíc korun). Případ teď poputuje ke státnímu zástupci v Utahu, který rozhodne, zda bude Martin obviněn.

Tagy: