U požáru nedaleko Puly pomáhali místní i turisté. Smrtící past, popsal zásah velitel hasičů

Dramatický požár, ke kterému došlo nedaleko chorvatského města Pula, se hasičům podařilo lokalizovat. Na místě podle chorvatských médií pomáhali i místní a turisté. V osadách Valdebek a Dolinka nyní zůstává několik jednotek, které kontrolují, zda se požár znovu nerozšíří.

Hasiči z regionu Istrie mají za sebou dlouhou noc. Podle chorvatské stanice HRT se v okolí Puly jednalo o nebývalý požár. Zachvátil osady Valdebek a Dolinka. Oheň hasili hasiči z celé Istrie, místní občané i turisté.

Na místě jsou stále četné hasičské jednotky, které hlídají, aby se oheň znovu nerozhořel. Situace je na místě podle očekávání klidná, sdělil velitel hasičů Istrijské župy Dino Kozlevac.

„Poprvé v životě jsem viděl hasící letadla v akci. V sobotu bylo v Pule trochu horko, naštěstí je požár již pod kontrolou, ale půl dne nefungovala ani elektřina,“ popsal český turista na Twitteru. Na Istrii je nebývalé období sucha, požáry jsou proto o to nebezpečnější. Hasiči v oblasti Istrie podle svých slov evidují až pět požárů denně.

Vítr jako hrozba

„25 hasičů zůstalo na místě celou noc až do rána a zdrží se tak dlouho, jak bude potřeba, aby bylo jisté, že požár znovu nevzplane a nebude se šířit,“ uvedl s tím, že opětovnému rozšíření by mohl pomoci silný vítr.

Kozlevac také zdůraznil, že sobotní situace zpočátku vypadala velmi špatně. „Toto je jeden z nejkomplikovanějších požárů – mezi domy hořela vegetace. Když dojde na oheň, může to být smrtící past,“ popsal.

Podle něj ale naštěstí bylo vše provedeno správně. „Hasiči udělali maximum s nadlidským úsilím, aby ochránili budovy, majetek a lidské životy. To se podařilo a díky pomoci dalších lidí byla většina v klidu,“ pokračoval. Upozornil, že nyní se budou zjišťovat příčiny požáru i velikost škod.

Tagy: