Plavby na lodích, dobrodružství i relax. Koncept Lanna vrací život na budějovické řeky

Koncept Lanna

CNN_Domácí: KONCEPT LANNA

V Českých Budějovicích by chtěl žít každý. Alespoň to tvrdí slavná cimrmanovská hláška. Kdo chce, může se tam vydat prostě jen na výlet. Ideální příležitost v létě nabízí Koncept Lanna. Místo, které nabízí plavby po Vltavě a Malši. Jeho tvůrci se rozhodli vrátit život na zdejší řeky. A daří se jim to.

Všechno to začalo na Jiráskově nábřeží v Českých Budějovicích, u Dlouhého mostu v blízkosti staronové Vltavské vodní cesty. V roce 2012 se Jiří Borovka rozhodl vrátit řekám život.

„Návštěvníci, kteří přijedou po vodě nebo po cyklostezce, mohou navštívit naši kavárnu, která je zajímavá tím, že její interiér tvoří prvky drobné lodní architektury,“ láká návštěvníky Jiří Borovka, zakladatel Konceptu Lanna.

Relax i dobrodružství v jednom

Při ranní kávě můžete mít pocit, jako by nedaleká řeka Vltava tekla přímo vnitřkem kavárny. Někomu udělá radost snídaně v příjemném prostředí, jiní ocení bezpečné zázemí pro děti v parku Bosonoha.„Všechny herní prvky rozvíjí dětskou motoriku,“ vysvětluje v pořadu Prima Česko Jiří Borovka.

Ve stínu vzrostlých stromů, si děti užijí pohled na město z ptačí perspektivy a bosou nohou podněcují své smysly na hravém chodníku. Koho by prostředí městského parku okouzlilo ještě víc, může zde i přenocovat. „Na zahradě kavárny se nachází zajímavé městské dřeviny, třeba liliovník tulipánokvětý,“ říká Borovka.

A vydat se můžete i na výlet. Na kole, nebo lodí? Obojí je možné a nabídka k zapůjčení je pestrá. Podle Jiřího Borovky jezdí výletní loď Vojtěch Lanna junior po Vltavě z Českých Budějovic přes Hlubokou do Purkarce a zpět už sedmým rokem. „Zejména za Hlubokou jsou vidět krásné scenérie skalních převisů nad řekou, která se tiše a líně rozlévá do Hněvkovické přehrady,“ tvrdí.

Jméno podle slavného rodáka

Koncept aktivního trávení volného času se pojmenoval po českobudějovickém rodákovi Vojtěchu Lannovi. „Rod Lannů byl velkým rodem podnikatelů, kreativců, ale i mecenášů. Zanechal velkou stopu nejen na řekách, ale i ve stavebnictví,“ vypráví Borovka s tím, že jméno slavného rodu se ukrývá i v přesmyčce názvu první plovoucí kavárny VLNNA, která kotví v přístavišti na slepém rameni řeky Malše. „Její součástí jsou i plavby historickým centrem Českých Budějovic, protože se nacházíme v samotném centru města.“

Spojení řeky a města podtrhuje řada zážitků, například romantická šlapadla, akční paddleboardy nebo nocleh přímo na vodě. Na loďce se pak můžete vydat s průvodcem do historie nebo využít pravidelné lodní linky jako součást hromadné dopravy. Jedna z plavebních tras vede po Malši od kavárny VLNNA na Sokolském ostrově k Malému jezu. Loď během ní podpluje šest mostů.

Kromě toho, že plavby po Vltavě i Malši jsou samy o sobě poutavým zážitkem, spojují budějovické řeky také zajímavé turistické cíle. Třeba Vodárenskou věž, Jihočeské muzeum nebo pivovar Samson.

Na zahradě nejstaršího měšťanského pivovaru v Českých Budějovicích, si budete připadat jako na letní plovárně z Vančurova Rozmarného léta.

Tagy: