Velitel zásahu v Roztokách: Lidi jsme z domova vynášeli ve vlastních rukách. Byli v šoku

Velitel zásahu u požáru v Roztokách Martin Legner.

Rozhovor s hasičem o požáru v Roztokách u Prahy

Požár centra pro lidi s Alzheimerovou chorobou v Roztokách u Prahy má tragickou dohru. Hasiči při průzkumu objektu nalezli dvě osoby bez známek života. Stejně tak prožili něco, co mohou označovat za zázrak. V místě, které bylo silně zasaženo požárem, nalezli ženu při vědomí. Jak zásah probíhal, popsal jeho velitel Martin Legner.

Navzdory smutné bilanci požáru se dá mluvit i o zázraku. „Po pěti hodinách našli hasiči ženu v místě, které bylo silně zasaženo požárem. Byla při vědomí, hasiči neví, jak se jí podařilo přežít. Možná to bylo tím, že měla otevřené okno,“ uvedl reportér CNN Prima NEWS Matěj Rychlý.

„Při příjezdu na místo jsme zjistili, že hoří centrum budovy. Uvnitř se mělo nacházet 55 osob. Vzhledem k rozsahu požáru, kdy byl zasažen i vnitřní prostor, jsme museli zvolit variantu evakuace lidí, kteří zde byli ubytováni, pomocí nastavovacích žebříků. Bylo to komplikované, ale během půl hodiny se podařilo lidi evakuovat a předat je záchranářům,“ uvedl velitel zásahu Martin Legner.

Situaci však komplikoval stav samotných klientů. „Libé byli nejen dezorientovaní, ale ani moc nekomunikovali, možná šlo o následek šoku či nemoci. Občas však byla situace jednodušší v tom, že se nevzpouzeli a nebránili se. Naopak jsme je uklidňovali, že je budeme pomocí žebříků snášet. Naštěstí se vše povedlo,“ pokračoval.

O lidi v domově se záchranáři postarali, jak nejlépe mohli. „Vynášeli jsme je ve vlastních rukách, respektive pomocí plachty a nosítek. Sám po žebříku nikdo nebyl schopen sejít,“ popsal postup evakuace.

Přiblížil také, jak se hasiči dozvěděli o tom, že by v objektu mohli být i další lidé.

„Dostali jsme informaci, že počet evakuovaných souhlasí s počtem ubytovaných. Nakonec se ale ukázalo, že se jednalo o mylnou informaci. Na místě se pohybovala stovka hasičů a zhruba 50 zdravotníků. Mohlo se stát, že se někdo špatně dopočítal. Při sekundárním průzkumu, kdy jsme se mohli pohybovat po objektu a dostali oheň pod kontrolu, jsme našli tři osoby. Jedna byla zaplať pánbůh naživu a při vědomí. Ženu jsme transportovali do zdravotnického zařízení,“ doplnil.

Aktuálně na místě zasahuje několik jednotek hasičů. Na místo kolem 9. hodiny dorazil i vyšetřovatel požárů, který zjišťuje rozsah škod a příčinu tragédie. Hasiči nyní provádí likvidační a dohasovací práce.

Tagy: