Požár Domova Alzheimer: Pozůstalí mohou trpět výčitkami, potřebují pomoc, říká expertka

Požár domova Alzheimer v Roztokách u Prahy.

Psycholožka o traumatech po tragických událostech

Tragický požár Domova Alzheimer v Roztokách u Prahy si vyžádal dvě oběti, které hasiči nalezli v budově po půlnoci. Psycholožka Galina Jarolímková ve vysílání CNN Prima NEWS přiblížila, jaká pomoc bude nabídnuta pozůstalým, pracovníkům domova i pacientům. Vysvětlila, že psychologové budou muset být dlouho v pohotovosti, neboť trauma se u pozůstalých může projevit až později.

„Ačkoliv nejsem expert na práci s lidmi trpící Alzheimerovou chorobou, tak jsou traumata u těchto osob podobná jako u malých dětí. Vzhledem k situaci bude intervenční tým hasičů a policie pracovat nikoliv s pacienty, ale zejména s personálem, pozůstalými a postiženými lidmi,“ uvedla Jarolímková.

Odbornice vysvětlila, proč se zaměří právě na tyto lidi. „Pacienti, kteří byli v domově umístěni, jsou mnohdy ve stavu, kdy pouze leží a málo vnímají. Samozřejmě tam však mohou být ti, kteří budou událost vnímat a u nichž nastane poststresová situace. I s nimi se bude pracovat,“ pokračovala.

Při požáru se zranilo přes 50 lidí, chvíli po půlnoci hasiči v budově nalezli i dvě ženy bez známek života. Záchranáři však byli šokováni tím, že nalezli třetí ženu, která i několik hodin po vypuknutí požáru byla při vědomí a s hasiči komunikovala. „Dostala dýchací masku. Hasiči neví, jak je to možné, ale pomoci mohlo to, že měla otevřené okno,“ přiblížil reportér Matěj Rychlý.

Dodal, že jedna z obětí byla v pokoji právě s touto přeživší. „Večer, když vypukl požár, však vykonávala hygienu a byla v koupelně. Kdyby tam nešla a nespadl na ni strop, mohla možná přežít,“ dodal. Právě práce s pozůstalými bude podle psycholožky velmi potřebná.

Pro rodiny je trauma těžší

„Pro rodiny obětí a těch, kteří jsou v kritickém stavu, bude trauma o to těžší, protože je do domova odložili, aby se o ně někdo postaral. Stavy u těchto pacientů mohou být pro rodiny náročné. To však nehovoří o tom, že by jim centrum tuto péči nezajistilo. Přesto se u rodiny mohou objevit výčitky svědomí, proto je nutné s nimi pracovat,“ vysvětlila.

Dodala, že se jedná o mimořádnou situaci, které nikdo pravděpodobně nemohl zabránit. „Příčiny požáru budou v šetření, ale je nutné, aby se s lidmi pracovalo. Není to otázka jednoho týdne, traumata se mohou objevit za týden či měsíc. Psychologové musí být v pohotovosti, aby lidem mohli  pomoci,“ doplnila.

Tagy: