Při požáru ve Vejprtech se udusilo devět lidí. Nedávno hořelo znovu, uvedl obžalovaný ředitel

Chomutovský soud začal v úterý projednávat tragický požár v Domově pro osoby se zdravotním postižením ve Vejprtech v Krušných horách z roku 2020, při kterém zemřelo devět klientů tohoto zařízení. Obžalovaným je šéf ústavu Viktor Koláček, kterému za obecné ohrožení z nedbalosti hrozí tři až deset let vězení.

Požár založil 19. ledna v brzkých ranních hodinách jeden z klientů Domova Kavkaz ve společenské místnosti. „Manipuloval s plynovým zapalovačem, zapálil molitanový polštář na pohovce a zavřel dveře,” uvedl v obžalobě státní zástupce Vladimír Mužík. Podle vedení domova šlo o problematického klienta. Policie ho nakonec ale kvůli nepříčetnosti nemohla stíhat. Za obecné ohrožení z nedbalosti tak k soudu poslala ředitele ústavu Viktora Koláčka.

ČTĚTE TAKÉ: Požár v Domově Alzheimer patří mezi nejhorší v historii. Který byl nejtragičtější?

Podle státního zastupitelství v domově nezařídil potřebnou protipožární ochranu. „Nezajistil instalaci čidel detekce požáru a spoléhal se, že pachatel další požár nezaloží,” řekl Mužík. Ve službě v té době byl podle spisu i minimální počet zaměstnanců domova. Ředitel navíc podle spisu nenahlásil dva drobné požáry, které jeden z klientů založil už v roce 2019.

„Například to druhé zahoření byla slámová panenka na nástěnce. Zaměstnanci, kteří to zjistili, neinformovali správně vedoucího, natož aby volali hasiče,” reagoval Koláček ve své výpovědi.

Tři roky před požárem měl prý kontrolu od hasičů. Na nedostatky v požární bezpečnosti ho prý ale nikdo neupozornil. „Je mi to samozřejmě líto a je jasné, že na to nezapomenu. Je to ale o tom, že když systém nefunguje, tak se někdy utrhne ucho. Stojím před soudem neoprávněně, nejsem si vědom žádného pochybení. Jsem tady hlavně proto, že jsem byl v tu dobu statutární zástupce,” uvedl ředitel Koláček.

„Stav objektů díky panu Koláčkovi je nejlepší v celé České republice,” podotkla Koláčkova obhájkyně Zdenka Seemanová.

Šest pozůstalých rodin žádá po Koláčkovi odškodnění 14 a půl milionu korun. Jak zjistila CNN Prima News, jeden z klientů v ústavu před třemi týdny opět založil požár. Protipožární čidla navíc kouř nezaznamenala, přestože ho zaměstnanci cítili po celém domově.

„Je to stejný domov, čidlo tam bylo a nespustilo se. Museli jsme ho vyměnit. A reakce hasičů, to asi nebudeme komentovat. Nahlásili jsme to, nikdo ale nepřijel,” dodal Koláček.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Další žhář z Vítkova chce na svobodu. Soud Lukeše zatím nepropustil, žádá psychologický posudek

Tagy:
smrt soud Ústecký kraj krimi Vejprty požár zařízení Viktor Koláček Domov Kavkaz Domov pro osoby se zdravotním postižením