Práce je dost, zaměstnanců málo. Nástupní platy u některých pozic razantně vzrostly

Nástupní platy v některých odvětvích stouply až o 41 .

Firmy lákají nové zaměstnance

Práce je dost a firmy se nebojí novým zaměstnancům zaplatit i něco navíc. Například za balení zásilek nabízejí nástupní plat i o devět a půl tisíce korun vyšší než loni. Výrazný nárůst mzdy zaznamenaly také pozice v přepravě zboží, IT nebo financích.

Doprava a finance. To jsou oblasti, ve kterých firmy momentálně shání nejvíc lidí.  „Zvýšenou poptávku vidíme u technického supportu a baličů zásilek,“ sdělil pro CNN Prima NEWS datový analytik JenPráce.cz Michal Španěl.

„Dlouhodobě celý trh práce vnímá nedostatek lidí v logistice od řidičů přes skladníky, pikery až po balení zásilek,“ dodal Jan Zábranský, jednatel a ředitel Agentury STUDENT.

A nové zaměstnance shání například i Rohlik.cz: „Kurýry nyní poptáváme více, protože se pomalu začínáme připravovat na vánoční sezonu,“ vysvětlila mluvčí společnosti Denisa Ladka Morgensteinová.

ČTĚTE TAKÉ: Reálná mzda v Česku znovu klesla. Platy ztrácejí hodnotu již druhým rokem, tvrdí analytici

Firmy se nebojí dobře platit. Nástupní mzdy žádaných pozic se dokonce mění z měsíce na měsíc.  Lidé mají o požadavcích na platy jasno, i když částky, za které jsou ochotni pracovat, se u mnoho z nich liší. Roli hraje často i obor, ve kterém pracují: „Tak aspoň 30 tisíc čistého,“ uvedl muž, který pracuje jako kurýr. „Po příchodu z mateřské bych si představovala 35 tisíc,“ zhodnotila žena pracující ve zdravotnictví. A o něco vyšší nároky měl muž pracující v IT: „Hledal bych práci kolem těch 50 až 60 tisíc.“

Růst v oblasti platů je výrazný, často se pohybuje přes 30 procent: „Disponent dopravy zaznamenal za srpen nárůst nástupní mzdy o celých 41 procent. V oblasti financí je to u pozice finančního analytika o 38 procent než předchozí měsíc a finančního kontrolora o 36 procent,“ zmínil Španěl.

„Rychle rostou mzdy především v oblastech, kde firmy hledají velké množství zaměstnanců – to je právě logistika nebo výroba. V praxi vidíme, že nejvíce narůstají mzdy právě u těch nejhůře odměňovaných pozic,“ uvedl marketingový manažer společnosti ManpowerGroup pro Českou republiku Jiří Halbrštát.

Z dat portálu Jenprace.cz vyplývá, že nejvíce pracovních nabídek je dlouhodobě v Praze a to přes osmnáct procent všech volných míst. Po Praze je možné snadno najít práci v Jihomoravském a v Moravskoslezském kraji.

A o jaké pozice je nyní největší zájem? Firmy především dlouhodobě poptávají dělníky, kterým nabízejí nástupní plat 21 948 korun, což je o 1 500 korun více než minulý rok. Finančně si polepší i pokladní, u které proti loňskému roku stoupl nástupní plat o 4 000, tedy na 29 761. O téměř pět tisíc korun jsou firmy připravení nabídnout servisním technikům. Změna ale nastala u prodavaček, ty v loňském roce vydělávaly kolem 31 642 korun a letos si pohorší téměř o 1 300 korun.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Podle ekonomů si lidé v Česku nechají kálet na hlavu místo toho, aby si řekli o zvýšení platů

Tagy:
peníze práce zaměstnání mzdy firmy ekonomika nástupní platy výše platů