Přáda: O lidi nesmí pečovat lékař, co dva dny nespal. Nevydržíme 300 hodin práce

Jan Přáda

K VĚCI 28.11.2023

Jednání lékařů s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem (TOP 09) skončila a lékaři jsou stále nespokojení. Požadují takové nastavení legislativy, které by jim zaručovalo pevný platový tarif a systém služeb v souladu se zákoníkem práce. Jeho nedodržování by se totiž podle nich mohlo neblaze projevit na péči o pacienty. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to řekl viceprezident České lékařské komory Jan Přáda.

Lékaři od ministra Válka požadují pevné platové ohodnocení. „V nemocnicích se děje to, že se lékaři dělí na poslušné a neposlušné. Těm poslušným jsou nabízeny různé benefity, neposlušným jsou naopak brány,“ vysvětlil Přáda důvody, proč jsou pro ně platové tarify klíčové.

ČTĚTE TAKÉ: Dostálová ostře k Výbornému: Přestaňte si lhát do kapsy, jinak vaše strana nepřekročí 3,5 %

Za „neposlušeného“ označil lékaře, který chce dodržovat zákoník práce. „Pohybuje se v mantinelech, které byly nastaveny naší legislativou,“ dodal. S tím podle něj souvisí například i ochrana pacienta: „Aby o něj nepečoval člověk, který třeba už dva dny nespal.“

Lékaři měli podle Českého statistického úřadu v roce 2021 průměrnou hrubou mzdu 83 808 korun. To je však podle Přády plat v podstatě za dvě zaměstnání. Ústav zdravotnických informací a statistiky totiž přiznal, že 40 procent z částky tvoří přesčasové práce. „To znamená, že částku musím vydělit dvěma, abych se dostal na základní plat za čtyřicet hodin týdně. V takovém případě už podle mě výplata není adekvátní,“ upřesnil.

Přáda následně ve vysílání popsal ideální pracovní náplň lékařů: „Budeme mít normální pracovní den, pracovat budeme od sedmi třeba do čtyř. Pak bude nějaký systém služeb v zákoně ukotvených tak, abychom zajistili péči i o nocích, víkendech a tak dále.“ Těchto služeb však podle něj musí být udržitelné množství. „Nikdo z nás není schopen vydržet 250 nebo 300 hodin práce za měsíc, jak se bohužel děje,“ řekl.

Tato vize zároveň podle něj bere ohled na lékaře, kteří sloužit nemohou. Jedná se například o těhotné lékařky nebo ty s malými dětmi. „Tak by si mohly i za normální pracovní dobu čtyřicet hodin týdně vydělat adekvátně a nemusely z nemocnic utíkat. Typická situace je taková, že když lékařka otěhotní, jde s příjmem na třetinu až polovinu,“ dodal Přáda.

Celý rozhovor s lékařem a viceprezidentem České lékařské komory Janem Přádou si můžete pustit ve videu v úvodu článku.

Tagy: