Prádelna Koudelka a syn: Tvrdě vydřený úspěch. Denně vypere tuny prádla

Předávání ocenění Česká kvalita, jejímž držitelem Prádelna Koudelka a syn je

Českou kvalitu nenahradíš II. - Prádelna Koudelka a syn s.r.o. a MPO

Každý den vypere doslova hory prádla. V přesných číslech je to bezmála pět tun. Z toho jasně vyplývá, že řeč není o žádné hospodyňce, která by takovou nálož špinavého prádla těžko zvládla sama. Mluvíme o liberecké Prádelně Koudelka a syn. Ta funguje již třicet let a na její služby spoléhají tisíce klientů. Zároveň se už dlouhé roky honosí osvědčením Česká kvalita.

Historie rodinné prádelny Koudelka a syn se začala psát v roce 1992. Aktuálně se zdoláním všeho špinavého prádla pomáhá 30 zaměstnanců.

Národní program Česká kvalita existuje pod vedením Ministerstva průmyslu a obchodu již více než dvacet let. Jeho garantem je vláda ČR, program je zároveň součástí Národní politiky kvality ČR. Hlavním úkolem je podpora osvědčených výrobků a služeb. Pomáhá zviditelnit vybrané, a především ověřené výrobce a dodavatele na trhu, kteří v současnosti nabízejí zákazníkům nepřeberné množství služeb a zboží. Tím přispívá ke spokojenosti zákazníků, kteří tak nekoupí „zajíce v pytli“.

„Naše společnost zpracovává každý den zhruba 3,5 – ⁠4,5 tuny špinavého prádla. Dalo by se říci, že rádius kolem Liberce máme zhruba 50 – ⁠60 km,“ říká Ondřej Koudelka, ředitel společnosti, za jejíž kvalitu služeb již deset let ručí Národní program Česká kvalita spadající pod Ministerstvo průmyslu a obchodu. Ten totiž pravidelně uděluje osvědčení Česká kvalita, které v rámci značky  QZ –⁠ Zaručená kvalita opakovaně získala právě liberecká prádelna.

„Značka QZ – Zaručená kvalita je součástí Národního programu Česká kvalita již od počátku existence programu jako takového. Jedná se o jedinou značku určenou pro textilní výrobky a příbuzné obory, jako je právě prádelenství. Držitel takovéto značky se zaručuje, že kvalita jeho produktu nebo služby je pravidelně kontrolována a tím je zajištěna dlouhodobě nadstandardní úroveň služby. V případě prádelen je princip založen na pravidelné kontrole pracího procesu, který svým nastavením zajišťuje efektivní prací efekt, ale zároveň nenarušuje strukturu prádla a tím nesnižuje jeho životnost. Vedlejším efektem je pak i snížené množství vznikajícího textilního odpadu,“ vysvětluje důležitost certifikátu QZ – Zaručená kvalita v praxi Ladislava Zaklová ze SOTEX GINETEX CZ. Právě SOTEX GINETEX CZ je správcem značky QZ – Zaručená kvalita.

Z toho jasně vyplývá, že jeho držitelé, mezi nimi i Prádelna Koudelka a syn, musí zas a znovu dokazovat, že si osvědčení této značky kvality právem zaslouží. Ondřej Koudelka vysvětluje jak:

Vybrané podmínky k v přijetí značky do programu Česká kvalita:

  1. Výrobek musí mít v porovnání s obdobnými výrobky na trhu nadstandardní kvalitu.
  2. Kvalitu musí ověřit nezávislá třetí strana, např. akreditovaná zkušebna.
  3. Dodržování kvality musí být průběžně kontrolováno.
  4. Musí být kontrolována spokojenost zákazníků.

„Obdržíme kontrolní materiál, standardní bavlněnou tkaninu o velikosti 40×60 cm, který je vyspecifikován Textilním zkušebním ústavem. A my ho musíme 50× vyprat. Po 50 vypráních se posílá kousek do Textilního zkušebního ústavu, kde se kontrolují parametry, které jsou dané.“

Uspokojující výsledky testu a následného získaného osvědčení o značce kvality přinášejí pozitiva samotné prádelně i jejím klientům. „Mají jistotu, že prádlo bude zpracováno správným technologickým postupem, čímž docílíme životnosti prádla, kterou udává výrobce,“ říká ředitel společnosti na vysvětlenou.

Těžké časy byly a jsou

Jako pro mnoho jiných firem, i pro prádelnu Koudelka a syn byla velkou zkouškou doba koronavirové krize, během které se zastavil byznys napříč většinou obchodních oborů. „Zavřely se hotely, penziony, veškerá komerční ubytování. A jediné, co nám zbylo, byly průmyslové podniky pracovních oděvů plus domovy důchodců a pečovatelské služby, což bylo zhruba 20–⁠25 % našeho obratu,“ vzpomíná Ondřej Koudelka na nelehké a přitom ne tak dávné časy. A podnik stále nemá docela vyhráno. Další náročnou zkoušku přináší gradující zdražování energií. Za plyn má prádelna od příštího roku platit šestkrát více než před třemi lety.

„V současné době, kdy je extrémní tlak na ceny energií, jsou veškeré prádelny nuceny přistupovat k užívání těchto komodit šetrně. Takže jsme nainstalovali výměník na zpětné získávání tepla z odpadní vody, čímž jsme docílili úspory na spotřebě plynu zhruba 20 %,“ vypráví Ondřej Koudelka o způsobech, jakými se energetickou krizi snaží řešit.

Není to přitom poprvé, kdy si vedení firmy muselo poradit a najít způsob, jak snížit spotřebu. „My jsme za těch 30 let neustále inovovali. V devadesátých letech jsme byli třeba na spotřebě vody na 25 litrech na kilo vypraného prádla. V současné době jsme zhruba na 11–⁠12 litrech, takže spotřeba vody je poloviční. Spotřeba plynu, potažmo energií je také zhruba poloviční. Jsme nuceni inovovat, protože kdybychom ustrnuli na začátku, tak už by firma nefungovala,“ uzavírá téma Ondřej Koudelka s tím, že se společně s kolegy zamýšleli i nad prodejem prádelny. Zatím se k němu ale právě i vzhledem k tomu, co už společnými silami dokázali, neodhodlali.

Značky kvality zařazené v Národním programu Česká kvalita

Více informací v rámci udílení osvědčení kvality v roce 2022 naleznete ZDE.

Tagy:
energie Liberec prádelna Česká kvalita Českou kvalitu nenahradíš koronavirová recese Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky