Nejlevnější vánoční trhy? Jeďte do Prahy, radí experti Britům. Žebříčku ale vládne jiné město

Britský list Daily Mail zveřejnil žebříček nejlevnějších vánočních trhů v Evropě. A Praha z něj vyšla hodně dobře. Jasně nejpřívětivější je v tomto ohledu lotyšská Riga, české hlavní město je však ze dvanácti vybraných destinací na slušném čtvrtém místě. Vůbec nejdráž přijde Brity cesta za svařákem do rakouské Vídně.

Britské noviny přicházejí každý rok s hitparádou nejlevnějších vánočních trhů v Evropě. V žebříčku zvaném Post Office Travel Money Christmas Markets Barometer zohledňují ceny letenek, ubytování, místních služeb.

A výsledky letošního ročníku jsou zajímavé i pro Čechy.

Trojici nejlevnějších destinací Riga, Stockholm, Záhřeb totiž doplňuje čtvrtá Praha. Až za ní se umístily třeba Tallinn, Budapešť či Berlín se Salcburkem. Nejdráž to pro Brity vyjde ve Vídni.

„Velký vliv na cenu krátkodobé dovolené mají nízké náklady na jídlo a pití. To vysvětluje, proč by britští turisté měli zvážit vánoční dovolenou v Praze, Záhřebu či Budapešti,“ řekla pro Dail Mail jedna z autorek žebříčku Laura Plunkettová.

Umístění je pochopitelně velmi zkresleno britským pohledem, zásadní váhu má například cena letenek z Londýna. Na jejich jednadvacetiprocentním poklesu ostatně velmi vydělala právě Praha, která si v hitparádě oproti loňskému roku polepšila o dvě příčky. Celkově je jedním ze šesti vybraných měst, která jsou ve srovnání s rokem 2022 levnější; i díky nižším cenám za ubytování.

Mezi jednotlivými posuzovanými místy jsou obrovské rozdíly. První Riga je pro Brity o neuvěřitelných 46 procent levnější než Vídeň. Lotyšská metropole z toho vychází dobře především díky letenkám a cenám za ubytování. Kdyby šlo jen o částky za jídlo a pití, byla by až šestá. Letošní drahé letenky naopak hodně srazily atraktivitu polského Krakowa.

Dost překvapivé je druhé místo Stockholmu, obecně považovaného za destinaci, kde i za obyčejné věci utratíte majlant. Za zmíněným výsledkem lze hledat především kurz britské libry vůči švédské koruně, český turistický žebříček by vypadal docela jinak.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ceny kaprů letos zůstávají na stejné úrovni

Tagy: