Pražské tramvaje a autobusy budou mít nový hlas. Vyberte ten, který se vám líbí nejvíce

Pražské tramvaje a autobusy budou mít nový hlas

Pražské tramvaje a autobusy budou mít nový hlas. Po téměř třiceti letech nahradí projev legendární televizní a rozhlasové hlasatelky Dagmar Hazdrové. Ta se redakci CNN Prima NEWS svěřila nejen s tím, co její profese obnáší, ale i s jedním osobním rekordem z dob okupace Československa sovětskými vojsky.

Hlas Dagmar Hazdrové informuje cestující o zastávkách v autobusech a tramvajích pražské dopravy už 26 let. Brzy ho ale v pražské MHD uslyšíme naposledy.

S návrhem ukončit své působení v amplionech autobusů a tramvají přišla sama legendární rozhlasová hlasatelka, která má za sebou rekord 52 hodin vysílání v kuse v roce 1968 při ruské okupaci. Tenkrát jí museli vynášet z rozhlasu i se židlí.

Na svůj hlas v hromadných prostředcích si čestná občanka Prahy nikdy úplně nezvykla. „Je to stresující, protože člověk slyší chyby a už je nemůže napravit,“ popsala.

Podle správné výslovnosti i sama vybírala svého následovníka v odborné porotě. V ní krom artikulace posuzovala i intonaci, nebo náladu v hlase. Takovou, o kterou se roky sama pokoušela. „Aby to nejen sloužilo, ale i konejšilo proti agresi, proti stresu. Strefit se do vět, které se sestavují po kouscích, aby ta hlasová linka byla plynulá, aby navazovala,“ přiblížila Hazdrová.

Z několika desítek zvučných hlasů byli vybráni čtyři semifinalisté. Spravedlivě dva muži a dvě ženy. Hlasovat pro ně můžete do 19. června na webu dopravního podniku Prahy. Vítěz bude připraven namluvit deset tisíc hlášení – jak ohlašování zastávek, tak různé provozní informace.

S hlasem Dagmar Hazdrové se bude v pražských tramvajích a autobusech možné setkávat ještě v letošním létě. Pak už čeká Pražany hlas nový.

Tagy:
tramvaj autobus Československo hlas CNN Prima NEWS MHD Praha Dopravní podnik hl. m. Prahy hlášení městská hromadná doprava Dagmar Hazdrová