Odmítám genocidu. Americký voják se zapálil u izraelské ambasády, na následky zranění zemřel

Zřejmě na protest proti válce v Pásmu Gazy se v neděli před ambasádou Izraele ve Washingtonu pokusil upálit muž. Na následky vážného zranění zemřel v nemocnici, informuje web Sky News. O jeho pokusu jako první psaly weby The New York Times (NYT) a The Guardian.

Podle webu Sky News zemřel muž později během pondělí v nemocnici, kam byl převezen. Mluvčí letectva Ann Stefaneková uvedla, že popálený „zemřel v noci, když podlehl svým rozsáhlým zraněním“.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Elektronická cigareta explodovala Norovi v kapse kalhot. Plameny mu spálily téměř celou nohu

Muž oblečený ve vojenské uniformě celý incident, který se odehrál kolem 13:00 místního času (19:00 SEČ) natáčel a živě přenášel na platformě Twitch. „Už se nebudu podílet na genocidě,“ říká na videu muž, který se identifikuje jako příslušník amerického letectva. „Chystám se k extrémnímu protestu.“ Pak se polije čirou tekutinou, zapálí a křičí „svobodná Palestina“, než se zhroutí na zem.

Strážcům zákona se muže podařilo asi po minutě uhasit, i tak je ale v ohrožení života. Mluvčí amerického letectva později podle BBC v médiích uvedla, že muž byl letcem v aktivní službě.

Izraelská diplomatická zastoupení ve Spojených státech jsou opakovaně terčem protestů. Před izraelským konzulátem v Atlantě se v prosinci zapálila protestující s palestinskou vlajkou.

Válka v Gaze je reakcí na teroristický útok palestinského radikálního hnutí Hamás a dalších ozbrojených skupin na Izrael z října loňského roku, při kterém přišlo o život na 1200 lidí a dalších asi 250 bylo uneseno. Ofenziva v Gaze, která je z velké části zničena, si od té doby vyžádala téměř 30 tisíc životů. Velká většina z 2,3 milionu místních obyvatel musela opustit své domovy a přežívá ve velmi těžkých podmínkách.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Soud v USA poslal do vězení tyranku, která točila přísnou výchovu dětí. Videa bodovala

Tagy: