Stres z pracovního pohovoru málem zabil mladou ženu. Zachránil ji policejní defibrilátor

Defibrilátor

Záchrana mladé ženy

Stres z pracovního pohovoru stál málem život šestadvacetiletou ženu z Prahy. Krátce před ním totiž ve svém bytě zkolabovala. Naštěstí byla poblíž policejní hlídka s defibrilátorem, a tak má tento příběh šťastný konec

Žena se právě u svého počítače připojovala k telekonferenci. Čekal ji pracovní pohovor. Už dříve měla prý problémy se srdcem a kvůli návalu stresu zkolabovala.

V tu chvíli byla v blízkosti policejní hlídka a díky automatizovanému externímu defibrilátoru (AED) jí mohla okamžitě pomoct. Elektrický impuls znovu nastartoval srdeční sval a zachránil jí život. „Tím že použili AED, tak ten mnohonásobně zvýšil šanci na přežití,“ vysvětlila mluvčí záchranářů Jana Poštová.

Zařízení vozí stále více policejních hlídek. A ty jsou na místě někdy dřív než záchranáři. Můžou tak okamžitě začít se záchranou. „Už i ta pomoc po telefonu, kdy instruujeme laiky k telefonické resuscitaci, je velmi klíčová,“ dodala Poštová.

Automatizovaný externí defibrilátor přitom nevozí v autech jen policisté. Stále častěji se objevuje třeba na recepcích firem. Samotné použití už není složité, přístroj sám hlásí pokyny. Pokud ho použijete do pěti minut od srdeční zástavy, je velká šance, že zachráníte pacientovi život bez jakýchkoliv následků.

Tagy: