Před šibenicí ho zachránil Havel. Kdo je nejdéle sedící český „doživoťák“ s IQ 77 a co udělal?

Doživotně odsouzený Zdeněk Vocásek ve věznici Mírov v roce 2003

HLASY ZLOČINU, Zdeněk Vocásek

Zdeněk Vocásek dostal ještě před revolucí trest smrti. Jenže poměry se změnily právě v době, kdy měl viset za dvojnásobnou vraždu. A nový prezident Václav Havel trest smrti zrušil. Kdo je Vocásek, co udělal a má ještě šanci dostat se na svobodu? Nejen na tyto otázky odpovídá další díl videopodcastu HLASY ZLOČINU.

Nedostudoval ani učňák, vyrůstal v cirkusácké rodině, při výsleších mu naměřili nízké IQ 77 (průměr v Česku je okolo 100, pozn. red.). Jakub Kvasnička dělal před lety s Vocáskem rozhovor. „Naproti mně seděl chlap, který těžko dával dohromady věty, snažil se působit slušně, a to vše v podivných kulisách nějaké zasedací místnosti, kde byl na stolech gumový ubrus, jaký známe z chat našich babiček,“ vzpomíná novinář.

ČTĚTE TAKÉ: Usmrtil tři lidi, chystal i masakr v pražském metru. Po dopadení si „lesní vrah“ vzal život

A dodává: „Na první otázku, jak by se sžil s novým světem, když naposledy byl na svobodě před revolucí, mi odpověděl, že kouká na nekonečné seriály a umí díky tomu i s mobilem…“

První vraždu spáchal Vocásek na Nový rok 1987. „Obětí se stal známý pražský vekslák Quido Frank přezdívaný Žabák. V té době byl už ale slepý, chudý a žil v bídných poměrech. Jeho druhou obětí byl jistý Ferdinand Koudelka, se kterým se Vocásek náhodně seznámil v hospodě,“ popisuje Václav Janata.

Jak nejdéle sedící a nepříliš inteligentní doživotně odsouzený vrah působí v osobním kontaktu? Uvažoval někdy o sebevraždě? A co zajímavého je kolem příběhu slepce Žabáka? Další díl videopodcastu HLASY ZLOČINU sledujte v úvodním videu tohoto článku.

Tagy:
Václav Janata vražda vězení doživotí vrah Václav Havel vězeň podcast Česko inteligenční kvocient Jakub Kvasnička Zdeněk Vocásek Hlasy zločinu videopodcast