Fanoušci se loučí s Hanou Maciuchovou před Divadlem na Vinohradech

Pietní místo

Pražské Divadlo na Vinohradech bylo domovskou scénou herečky Hany Maciuchové, která v úterý zemřela po dlouhé a těžké nemoci. Uctít její památku se rozhodl ředitel divadla Tomáš Töpfer, jenž vytvořil před vchodem pietní místo, kde se s herečkou mohou rozloučit její příznivci.

Hana Maciuchová působila v Divadle na Vinohradech od roku 1971. Zahrála si například v inscenacích Obchodník s deštěm, Cyrano z Bergeraku nebo Zločin a trest. „Hanička byla mimořádně oblíbená a mimořádně vzácná kolegyně, byla laskavá a empatická,“ svěřil se redakci CNN Prima NEWS ředitel divadla Tomáš Töpfer.

Její popularitu mezi kolegy potvrdili i mnozí herci, kteří se s ní potkávali na divadelních prknech, jako například Václav Vydra. „Měl jsem ji moc rád. Potkávali jsme se na jevišti, byla to úžasná herečka, skvělý člověk, noblesní dáma. A z toho nikdy neuhnula. Přitom byla hrozně milá a srdečná. Naposledy jsme se viděli na křtu kalendáře o mojí mámě (herečce Daně Medřické, pozn. red.). Společně jsme na ni vzpomínali a bylo nám moc dobře. Její smrt mě zaskočila, myslel jsem si, že tady bude ještě dlouho,“ řekl CNN Prima NEWS Vydra.

V šoku byl i herec Jaroslav Satoranský, kterého s herečkou pojilo dlouholeté přátelství. V Divadle na Vinohradech spolu hráli do poslední chvíle, než přišla pandemie koronaviru. Smrt milované kolegyně ho nesmírně zasáhla.

„To ne! To mi neříkejte, že zemřela... Snažím se jí asi pět dní dovolat a nebere mi to. Běhá mi z toho mráz po zádech... To je hrozné. Nejsem schopen slova. Omlouvám se vám, jsem z toho zdrcen,“ rozplakal se do telefonu Jaroslav Satoranský, když mu redaktor CNN Prima NEWS zprávu oznámil a požádal ho o vzpomínky na zesnulou kolegyni.

Noblesní dáma a křehká duše

Na Maciuchovou zavzpomínal také herec Igor Bareš. „Ona byla rodačka ze Šternberka, já z Olomouce, říkali jsme si krajánci. Moje maminka často mluvila o její mamince. Oba dva jsme měli k tomuto regionu velmi vřelý vztah,“ popsal Bareš. S Maciuchovou se prý často potkávali v olomouckém rozhlase, kam je pravidelně zvali. „Byly to pro mě vždycky nádherné okamžiky. Byla to noblesní dáma, velmi křehká duše,“ řekl Bareš. Podle něj byla Hana Maciuchová velmi pracovitá a měla i krásné zájezdové představení, se kterým jezdila do poslední chvíle, co bylo možné hrát.

Maciuchová hrála nejen v divadle, ale také v televizních seriálech. Objevila se například v seriálu 30 případů majora Zemana, Chalupářích nebo v Nemocnici na kraji města. V roce 2010 pak byla oceněná i medailí Za zásluhy o stát v oblasti umění.

Maciuchová zemřela po těžké nemoci v úterý v Olomouci. Herečka se již v minulosti léčila s rakovinou prsu. „Choroba je svízel, velmi problematický, a já můžu říct, že jsem ten atak zvládla,“ sdělila televizi Prima v roce 2017. Už tehdy si uvědomovala, že se onemocnění může vrátit. „Nelze říct, že to máte za sebou,“ dodala. Na rakovinu zemřela i její matka.

Tagy: