Zesnulá herečka Hana Maciuchová vyčítala lékařům smrt své životní lásky

Hana Maciuchová v české kinematografii výraznou stopu.

Zemřela Hana Maciuchová

Do konce života v sobě dusila velkou křivdu. Z toho, že zemřel její partner a největší životní láska, herec Jiří Adamíra, vinila lékaře. Od té doby jim na nějaký čas přestala důvěřovat. Asi málokdo si tak dokáže představit, co musela prožívat, když před lety sama onemocněla rakovinou prsu.

Jiří Adamíra zemřel v sedmašedesáti letech, trpěl rakovinou páteře. Jeho smrt byla podle herečky ale úplně zbytečná a mohl žít klidně dál. Lékaři totiž podle ní zanedbali potřebnou péči. „Můj muž zemřel na pooperační komplikace, ne kvůli té nemoci samotné. V jeho případu bylo tolik otazníků, tolik problematických rozhodnutí, tolik zdržení,“ svěřila se během svého života.

S jeho odchodem se nikdy nedokázala smířit. Přestože je od sebe dělilo devatenáct let, byla to její jediná, opravdová a osudová láska. I proto už navždy zůstala sama a do svého života si žádného jiného muže nepustila. „I když už Jiří mezi námi není, pořád je moji velkou součástí a vždycky bude. Jeho místo nikdy nemůže nikdo nahradit. Mám jen spoustu kamarádů a kamarádek. Ale nikdy už nebudu mít někoho, jako byl Jiří,“ prohlašovala herečka.

Zvítězila nad rakovinou prsu

Poté, co ji před pěti lety byla diagnostikována zákeřná rakovina prsu, vyděsila se. Více než rakovina ji ale tehdy strašila představa, že se bude muset spolehnout na pomoc lékařů. Tedy těch, kteří její lásku nechali na holičkách. Vzpomínky byly stále velmi živé. Zároveň ale milovala život, lidi, svou práci, divadlo a uvědomovala si, že léčba je jediná šance, jak nemoc překonat. Kvůli nedůvěře a skepsi k bílým plášťům ale raději nechtěla dopředu vědět, co ji čeká a co s ní budou provádět. Poddala se osudu. „Když mi dávali podepisovat tu spoustu souhlasů s různými úkony, volala jsem ať mi to nedávají,“ přiznala.

Obavy byly zbytečné. Brzy se ukázalo, že je v dobrých rukou a bát se nemusí. Chorobu překonala a svůj postoj k lékařům nakonec přehodnotila. „Zjistila jsem, že medicína skutečně velmi pokročila. Třeba i ve snaze eliminovat nežádoucí vedlejší účinky léčby. Pokud vás dnes čeká ozařování, jdete nejdříve na simulátor, kde přesně lokalizují postižené místo, už vám neozařují půlku hrudníku. Ráda jsem se svěřila do rukou profesionálů,“ popsala své zkušenosti. Stejnou nemocí mimochodem trpěla i její maminka, která to ale měla o to těžší, že medicína ještě nebyla na takové úrovni jako dnes.

Nad prevítem, který zmařil už tolik lidských životů, ještě herečka dokázala zvítězit a vrátit se nejen před kameru, ale i na prkna, která znamenají svět. Když ale rakovina udeřila podruhé, na další boj už ji nezbyly síly.

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Tagy: