Další trable kolem „předražených“ kol pošty. Rozpadají se a málo uvezou, tvrdí Hlídač státu

Za bizarní kola zaplatila Česká pošta stovky milionů

Elektrokola České pošty

U elektrokol České pošty, které nakoupila za osm milionů korun bez DPH, se podle serveru Hlídač státu vyskytl další problém: nejsou schopna unést to, co by měla. To znamená šedesátikilový náklad zásilek a samotného doručovatele. Na sociální síti kolují záběry, v jak špatném stavu jeden ze strojů je. Pošta se hájí tím, že se prezentovaná závada vyskytla zatím jen u deseti kol ze sta a že odpovídá běžnému opotřebení.

„Jsou předražená a mají nosnost pouze 120 kilo, takže je mohou používat jen doručovatelé s váhou do 60 kilo,“ stojí na účtu Hlídač státu na sociální síti X. „Nepoužitelná pro plnohodnotné použití pošťáků,“ dodává zakladatel spolku Michal Bláha. Na přiložených záběrech je vidět, jak je kolo po měsíci užívání na asfaltové silnici poškozené.

ČTĚTE TAKÉ: Neštěstí na dráze. U Staré Boleslavi vlak usmrtil ženu, provoz na trati je přerušen

„Požadovali jsme nosnost 150 kilogramů a máme od dodavatele potvrzeno, že ta nosnost taková je. Co se týče výpočtu nosnosti 60 kil, to netuším, kde vzniklo. Tato kola slouží pro listovní doručovatele, kteří nikdy nenesou náklad vyšší než 60 kilo,“ uvedl mluvčí České pošty Ivo Vysoudil.

Česká pošta již v minulosti schytala kritiku kvůli tomu, že stovku kol nakoupila příliš draze. Server Novinky.cz informoval o tom, že i když se jedno kolo dalo sehnat za 37 tisíc, pošta je získala za 79 tisíc. V ceně má být také servis bicyklů.

Redakce CNN Prima NEWS oslovila firmu Kosmos bikes z Kosmonos u Mladé Boleslavi, která vyhrála výběrové řízení. Otázku, na základě čeho cenu určila, její zástupci odpovědět nechtěli.

„Myslím si, že by si měla Česká pošta došlápnout na své manažery, kteří vytvořili tuto veřejnou zakázku, protože nebyla brána v potaz kvalita produktu ani pravdivost toho, co vítězný dodavatel o kolech uváděl,“ zmínil Bláha.

„Pokud někdo tvrdí, že existuje nižší cena, měl se do tendru přihlásit. Netuším, proč by si někdo stěžoval na manažery. My s těmi koly zásadní problém nemáme. Jedná se o naprosto běžné opotřebení,“ uvedl mluvčí Vysoudil. Zakázkou pošty se aktuálně zabývá policie.

Tagy: