Předvolební rétorika musí stranou, řekl Pavel po jednání s Ficem. Chce rozvíjet vazby v EU

Setkání Roberta Fica s prezidentem Petrem Pavlem

Slovenský premiér Fico navštívil Prahu

Předvolební rétorika skončila a už nevstoupí do spolupráce Česka a Slovenska. Takovými slovy okomentoval prezident Petr Pavel setkání s premiérem Robertem Ficem, který do Prahy přijel poprvé po svém zvolení. Podle Pavla jsou vztahy mezi oběma zeměmi naprostou prioritou a je přesvědčený, že Slovensko zůstane klíčovým spojencem ČR v Evropské unii i v NATO. Před setkáním s českým prezidentem se Fico sešel s premiérem Petrem Fialou, s nímž jednal o pokračování Visegrádské čtyřky (V4), dopravní infrastruktuře či jaderné energetice.

Pavel přijal Fica na Pražském hradě bez přítomnosti novinářů. Schůzku poté komentoval na sociálních sítích. „S Robertem Ficem jsem diskutoval o současné bezpečnostní situaci v Evropě a ve světě a o našich vzájemných postojích. Dobré vztahy mezi našimi zeměmi jsou naprostou prioritou a předvolební rétorika už nemůže vstupovat do současné spolupráce,“ uvedl Pavel po setkání.

ČTĚTE TAKÉ: Stávka odborů je nezodpovědná, tvrdí Fiala. Oznámil propouštění téměř tří tisíc úředníků

Prezident je také přesvědčený, že Slovensko zůstane významným spojencem v Evropské unii i v NATO. „A budeme rozvíjet sousedské ekonomické a politické vazby,“ dodal Pavel.

Fico jednal nejprve s Fialou

Premiér Petr Fiala přivítal Roberta Fica na Úřadu vlády. Podle nich jsou vztahy České republiky a Slovenska stále nadstandardní. Fico ovšem uvedl, že se obě země rozcházejí v pohledu na odesílání zbraní na Ukrajinu, kde probíhá konflikt s Ruskem. Fiala zmínil několik oblastí další možné spolupráce. Týká se to především obranného průmyslu, energetiky nebo dopravní infrastruktury.

„Měli jsme velmi otevřený rozhovor a obě vlády chtějí spolupracovat na společných projektech. Od toho se odvíjela i konkrétní témata. Jsme země, které sázejí na rozvoj jaderné energetiky. Další oblastí je spolupráce v dopravě a výstavba silniční a dálniční sítě,“ řekl Fiala.

Český premiér také uvedl, že svolá skupinu V4. „Není to ale o tom, že pokud se nesejdou premiéři, tak V4 neexistuje. Proběhlo setkání hlav států a ministerstva spolu komunikují. Je nepochybné, že máme na některé věci jiné názory. To ale neznamená, že nemůžeme spolupracovat v konkrétních věcech,“ dodal.

Na celý brífink premiéra Petra Fialy po jednání se slovenským předsedou vlády Robertem Ficem se podívejte ve videu níže:

Tagy: