Stávka odborů je nezodpovědná, tvrdí Fiala. Oznámil propouštění téměř tří tisíc úředníků

Premiér Petr Fiala (ODS)

Premiér Petr Fiala (ODS) pokládá stávku, kterou na pondělí vyhlásily odbory, za neodůvodněnou. Nerozumí protestu ve školství, kde podle jeho slov vláda meziročně zvyšuje rozpočet a učitelům garantuje plat na 130 procentech průměrné mzdy. Odbory jednají nezodpovědně a pokračují v konfrontační politice, s níž začaly ihned po nástupu současného kabinetu, řekl premiér po středečním jednání vlády. Kabinet současně rozhodl, že k 1. lednu příštího roku ubude meziročně 2 636 úřednických míst, což představuje 3,5procentní pokles.

„To, co se chystá v pondělí, je nezodpovědné. Už jen proto, že je zapojeno školství, které patří k oblastem, kde navzdory složité rozpočtové situaci vláda zohledňuje, že je důležité, takže přidává prostředky,“ řekl premiér. Kabinet podle něj udělal všechno, aby stávce zabránila, ministr školství Mikuláš Bek (STAN) do poslední chvíle s odbory jednal.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kontroly na hranicích se Slovenskem budou nadále pokračovat. Potvrdila to vláda

Ministerský předseda nechápe požadavky odborů. Připomněl, že učitelé mají garantované mzdy na úrovni 130 procent průměrné mzdy a že ministerstvo školství je jednou z mála rozpočtových kapitol, která se v příštím roce dočká zvýšení prostředků. Očekával by jednání s odbory o budoucnosti školství, tato debata se ale podle něj nevede. „Jim jde o protest a využití složité situace, ve které naše země je, a to pokládám za nezodpovědné,“ řekl Fiala.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) řekl, že odbory mají na stávku právo, důvodům pro její vyhlášení ale nerozumí. Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) bude vláda jednat s odbory i po stávce, uskutečněný protest ale podle něj může další jednání spíš komplikovat než mu pomáhat.

Fiala oznámil propouštění úředníků

Premiér po jednání vlády zároveň oznámil, že k 1. lednu příštího roku ubude meziročně 2 636 úřednických míst, což představuje 3,5procentní pokles. Podle něj jde o největší snížení počtu úředníků od roku 2015, kdy začal platit zákon o státní službě. Počet úředníků dosáhne 73 232 uvedl Fiala po jednání kabinetu, na kterém ministři takzvanou systemizaci schválili. Dodal, že se současně pracuje na revizi dalších agend.

„Celkově se systemizace týká 234 služebních úřadů a 14 ministerstev,“ uvedl Rakušan. Stejně jako premiér zdůraznil, že vláda plní své sliby. V drtivé většině jde o místa, která jsou obsazená, uvedl Rakušan na dotaz, zda se neškrtají neobsazené posty. Na ty se už ministři zaměřili loni, uvedl.

Materiál nazvaný první systemizace schvalovala vláda premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) v červnu 2015. Ve státní službě bylo podle dokumentu od tehdejšího 1. července celkem 68 072 úředníků, kteří podléhali služebnímu zákonu. Spolu s dalšími posty bylo ve státních úřadech celkem 75 275 lidí, pozice spadající dál pod zákoník práce zahrnovaly obslužné činnosti jako řidiče, uklízečky, údržbáře nebo kuchaře, ale i politické náměstky.

Podle ministrů mohou počty úředníků klesat díky digitalizaci či reorganizaci agend. Na ministerstvu práce a sociálních věcí ubude podle jeho šéfa Mariana Jurečky (KDU-ČSL) 1 800 míst, a to díky digitalizaci. Na ministerstvu životního prostředí by mělo od ledna ubýt 80 míst, na ministerstvu kultury téměř deset, řekli při příchodu na jednání vlády.

Ministerstvo životního prostředí sníží počet míst o osm desítek. Docílilo toho zjednodušováním administrativy, rušením některých agend či díky digitalizaci. „Ušetřené finance investujeme do lidí, budeme posilovat platy v České inspekci životního prostředí nebo Agentuře ochrany přírody a krajiny,“ uvedl ministr Petr Hladík (KDU-ČSL). Jde podle něj o reálné propouštění. „Prázdná tabulková místa jsme na resortu kromě běžné fluktuace neměli,“ dodal. Ministr kultury Martin Baxa (ODS) uvedl, že na jeho ministerstvu by mělo ubýt osm, či devět míst. „Je to důležité, snižování počtu úředníků jde ruku v ruce s narůstající digitalizací,“ uvedl. Snižovat stavy podle něj však není jednoduché, na ministerstvu kultury to bude tentokrát znamenat zrušení některých neobsazených míst, částečnou reorganizaci, ale i odchod úředníků.

Tagy: