PŘEHLEDNĚ: Auto už můžete přepsat on-line. Jak se vyhnout zbytečným frontám?

Auto už mohou lidé přepsat on-line.

Přepis automobilu je nově možný i on-line

Od pondělí mohou řidiči přepisovat svá vozidla on-line. Ministerstvo dopravy totiž spustilo Portál dopravy, pomocí kterého odpadnou některé návštěvy úřadů. Pomocí portálu lidé ušetří nejen čas, ale také i peníze za správní poplatky. Jak se žádost vyplňuje a co všechno lze elektronicky vyřídit?

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) při spuštění uvedl, že novinka ušetří čas i peníze občanů. „Pokračujeme v digitalizaci dopravních agend a rozšiřujeme digitální služby například o elektronické podání žádosti ke změně vlastníka vozidla nebo vydání doplňkových registračních značek. Systém do žádosti automaticky předvyplní všechny známé údaje. Žadatel také díky on-line žádosti ušetří 20 procent z výše správního poplatku,“ řekl Kupka k Portálu dopravy.

ČTĚTE TAKÉ: Musíme Ukrajině pomoci, zní z Německa. Expert varuje před miliony uprchlíků i rozšířením války

Jak na žádost o registraci vozidla či jiné podání?

  • Portál dopravy zobrazí formuláře žádostí, které po zvolení budou předvyplněny údaji z Registru silničních vozidel.
  • Žadatel si vybere úřad vykonávající agendu registrace vozidel, na kterém si chce vyzvednout nové doklady či registrační značky k vozidlu.
  • Po potvrzení správnosti předvyplněných údajů bude žádost odeslána na zvolený úřad.
  • Po kontrole a schválení přijde notifikační zpráva s výzvou k převzetí nových dokladů či registračních značek na vámi zvoleném úřadě.

Ministerstvo dopravy připravilo také tzv. Blesky. Jde o žádosti, které jsou zrychlené a jejich vyřízení by nemělo být delší než pět pracovních dní. „Portál dopravy postupně umožní vyřídit si on-line většinu úředních záležitostí spojených s dopravou. Občanům i firmám,“ řekl ministr Kupka.

Výhodou je, že se elektronickým podáním všechny žádosti zpřehlední. Lidé se také mohou podívat na všechny podrobnosti a budou informováni prostřednictvím notifikací. Například kdy si mají vyzvednout novou registrační značku či osvědčení o registraci vozidla.

Novinkou je také možnost zažádat si o vydání doplňkové tabulky s registrační značkou. Například pro umístění na nosiče kol. „V tomto případě občan díky Portálu dopravy ušetří jednu návštěvu úřadu, pouze si tabulku na zvoleném úřadě vyzvedne,“ řekl ministr Kupka.

Pro využití portálu je ale nutné se přihlásit svou elektronickou identitou. Tedy buď přes bankovní identitu, mobilní klíč eGovernmentu nebo přes Moje ID. Možností je také dojít na úřad fyzicky a žádost vyřídit osobně.

Co všechno lze vyřídit v Portálu dopravy?

  • Změna vlastníka nebo provozovatele silničního vozidla (převod vozidla na nového vlastníka)
  • Vydání doplňkové tabulky s registrační značkou (vydání tabulky s registrační značkou pro umístění na nosiče kol, zavazadel apod.)
  • Zápis silničního vozidla do registru silničních vozidel (koupě nového vozidla v ČR nebo dovoz vozidla ze zahraničí)
  • Vyřazení silničního vozidla z provozu nebo zápis zániku silničního vozidla (vyřazení neprovozovaného nebo odcizeného vozidla z provozu, nebo zápis zániku vozidla)
  • Vydání nového osvědčení o registraci silničního vozidla (vydání nového ORV z důvodu jeho ztráty nebo odcizení)
  • Oznámení o ztrátě, zničení nebo odcizení tabulky s registrační značkou (nahlášení chybějící registrační značky jako ochrana před zneužitím)
  • Zápis změny údajů v registru silničních vozidel (zápis změny bydliště, jména vlastníka/provozovatele nebo změna technických údajů vozidla)
  • Vydání tabulky s registrační značkou na vývoz (vydání tabulky s registrační značkou při prodeji vozidla mimo území ČR)
  • Výpis všech svých historicky vlastněných či provozovaných vozidel
  • Výpis technických údajů vozidla
  • Informace o platnosti technické prohlídky

Tagy:
doprava ODS Martin Kupka SPZ Ministerstvo dopravy České republiky Centrální registr vozidel