Rozhovor s Tomášem Prouzou (zdroj: CNN Prima NEWS)
Vláda od pondělí 17. května konečně povolila otevření restauračních zahrádek. Co budou lidé potřebovat, aby si mohli zajít na pivo nebo na večeři? A jaká pravidla na zahrádkách budou platit? Redakce CNN Prima NEWS sepsala jejich přehled.
Omezená otevírací doba
Zahrádky mohou být otevřené mezi 6. a 22. hodinou.
Lidé u stolu
U jednoho stolu mohou sedět maximálně čtyři lidé s výjimkou osob ze společné domácnosti. Pokud se jedná o dlouhý stůl, může si k němu sednout více skupinek po čtyřech osobách, které ale mezi sebou musí dodržet rozestup 1,5 metru. Stejná pravidla platí, když hosté sedí u jiných stolů.
Test, očkování, prodělaná nemoc
Všichni zákazníci s výjimkou dětí do šesti let mohou na zahrádku vstoupit, pouze pokud mají negativní test. Oprávnění ke vstupu bude muset zákazník doložit při případné kontrole hygieniky nebo policisty.
- Potvrzení o negativním antigenním testu nesmí být starší než 72 hodin.
- Potvrzení o negativním PCR testu nemůže být starší sedmi dnů.
- Člověk ale může na zahrádku přijít i s potvrzením od zaměstnavatele, že absolvoval nejdéle před 72 hodinami test s negativním výsledkem.
- Restauratéři mají akceptovat i čestné prohlášení (případně čestné prohlášení zákonného zástupce), že člověk ve škole nebo školském zařízení absolvoval nejdéle před 72 hodinami test.
- Pokud host nemá žádné potvrzení o testu, může jej podstoupit na místě.
- Alternativou testu může být certifikát od ministerstva zdravotnictví, že je člověk naočkovaný a od aplikace druhé dávky vakcíny uplynulo nejméně 14 dní.
- Restaurace mají akceptovat i laboratorně potvrzené onemocnění COVID-19, kdy od prvního pozitivního testu neuplynulo více než 90 dní.
- Člověk vstupující na zahrádku nesmí mít příznaky koronaviru. V opačném případě musí zahrádku opustit.
Toalety v restauracích
Lidé si mohou dojít na záchod do vnitřních prostor restaurace. Ve frontě od sebe ale musí stát minimálně 1,5 metru. Shromažďování ve frontách má provozovatel restaurace „aktivně bránit“.
Dezinfekce
U vstupu do vnitřních i venkovních prostor restaurace musí být pro zákazníky dezinfekce na ruce. Zajišťuje ji provozovatel restaurace. Po každém zákazníkovi má navíc personál dezinfikovat stoly a madla židlí.
Živá hudba a tanec
Na zahrádkách je zakázána produkce živé hudby a tance.
Wifi
Provozovatel restaurace nakonec může veřejnosti poskytovat bezdrátové připojení na internet.
Shromažďování
Provozovatel restaurace má „aktivně bránit“ jakémukoliv shromažďování ve vzájemné vzdálenosti menší než 1,5 metru.
Vzdálenost od kolemjdoucích
Zahrádka má být uspořádána tak, aby sedící zákazníci ve kterékoliv části zahrádky nebyli blíže než 1,5 metru ke kolemjdoucím osobám. Toto pravidlo není nutné dodržet, pokud hosty od okolí dělí pevná bariéra bránící šíření kapének z dýchacích cest.
Usnesení vlády si můžete přečíst zde.
Od pondělí 17. května si lidé mohou konečně dojít na čepované pivo na zahrádku. Zdroj: ČTK