PŘEHLEDNĚ: S rouškou, nebo bez? Z letadel mizí covidová opatření, existují ale i výjimky

Hodně z nás už spřádá plány na letní dovolenou a přemýšlí, kam vycestovat. Spousta dovolenkářů jistě využije cestu letadlem, která byla v posledních dvou letech spojená s nošením roušek a respirátorů. To ovšem nyní pro cesty do mnohých turisty oblíbených destinací končí. Přečtěte si, do kterých zemí můžete letět bez ochrany dýchacích cest, a kam se naopak ještě bez roušky nebo respirátoru nepodíváte.

Státy Evropské unie se dohodly, že od 16. května již nebudou vyžadovat, aby lidé na letištích a také v letadlech museli nosit roušky či respirátory. Situace s koronavirem je totiž aktuálně natolik příznivá, že pro ochranu dýchacích cest při cestování není důvod. I v rámci EU ale existují výjimky.

„Cestující by se však měli chovat zodpovědně a respektovat rozhodnutí ostatních ve svém okolí,“ dodal k rozhodnutí ředitel Agentury Evropské unie pro bezpečnost letectví (EASA) Patrick Ky. Ten zároveň doplnil, že ti cestující, kteří kašlou nebo smrkají, ale zároveň potřebují letět, by určitě měli roušky či respirátor ještě použít.

EASA zároveň upozornila, že roušky a respirátory z letadel zcela úplně nevymizí. Existují totiž i státy, ve kterých jsou ještě vyžadované.

Bez restrikcí by měly být cesty letadlem do velmi populárního letního letoviska – Chorvatska. Roušku či respirátor turista nebude potřebovat ani do letadel mířících do severoafrického Egypta. Ten sice samozřejmě není členskou zemí EU, ale tamní vláda se již rozhodla uvolnit drtivou většinu opatření.

Někam se bez respirátorů nedostanete

Ochranu dýchacích cest do letadel ovšem i nadále můžou vyžadovat některé státy EU, pokud se tak tamní vlády samy rozhodnou. Jednou takovou je i nadále Itálie. Tuzemské ministerstvo zahraničí upozorňuje, že i přes uvolnění v rámci EU zůstávají roušky v letadlech na Apeninský poloostrov povinné. A to až do 15. června.

Mírné otazníky pak platí u Španělska nebo Řecka. Země neuvádí, zda je ochrana dýchacích cest do letadel nutná, ale v obou přímořských zemích i nadále platí povinnost nosit roušky či respirátory do MHD.Stejně tomu je i v případě Rakouska.

Povinnost mít roušku ve veřejné dopravě, a tudíž i do letadel, nadále platí v Turecku. Respirátor či roušku by tak turista měl mít na palubě letadla při cestě do i z této země. Toto pravidlo i nadále platí pro cestování do a z Portugalska.

Záleží i na rozhodnutí aerolinek

Do nošení respirátorů a roušek mají co mluvit také sami dopravci. Například nízkonákladové aerolinie Ryanair oznámily, že pro cesty do většiny zemí EU již nebudou vyžadovat nošení roušek, ale nebude to platit pro všechny. Ryanair se řídí pravidlem o veřejné dopravě. Pokud je v nějaké zemi opatření o rouškách v MHD stále validní, bude do a z této země při svých letech ochranu dýchacích cest vyžadovat.

Stejně hovoří i aerolinky easyJet. Ty uvedly, že posádka ani další lidé na palubě nemusí nosit roušky na těch linkách, „u kterých platí, že roušky nejsou povinné v zemi odletu a příletu“.

Tagy: