Velký cestovatelský přehled: Kde potřebujete covid pas a kam si přibalit respirátory

Dovolená v Dubaji

Prymula zhodnotil rizika nové mutace

Evropa se díky zlepšující se covidové situaci stále více otevírá turistům. Řada států nepožaduje po cestujících žádné covid pasy, přesto nadále zůstávají některé oblíbené turistické destinace, kde budete očkovací certifikát či negativní test potřebovat. V některých státech zase budete muset znovu vytáhnout roušky či respirátory. K zemím, které se nově otevírají všem, patří například Itálie či Bulharsko.

Kam lze bez jakýchkoliv podmínek

Do některých zemí mohou cestovatelé vstoupit bez jakýchkoliv restrikcí. Nepotřebují se prokázat ani očkováním či negativním testem. Tyto státy se v podstatě vrátily k pravidlům před příchodem koronavirové pandemie. Pro některé případy by však lidé měli mít roušku či respirátor. Mezi země bez restrikcí patří:

  • Bulharsko – Balkánský stát nedávno zařadil Českou republiku mezi země, jejichž občané se nemusí prokazovat covidovým pasem. Výjimka však zatím platí pouze do poloviny května. V zemi již není ani povinné nošení roušek.
  • Chorvatsko – Povinnost nošení roušek nebo respirátorů platí pouze ve zdravotnických zařízeních.
  • Itálie – Země od 1. května ruší veškeré vyžadování covid pasů a také povinnosti nosit roušky venku i ve vnitřních prostorech.
  • Dánsko – Nošení ochrany úst je povinné pouze v letadlech, v nemocnicích či v sociálních zařízeních.
  • Černá hora – Roušku si lidé musí nachystat například v hromadné dopravě, v hotelech či v zdravotnických a sociálních zařízeních.
  • Maďarsko – Všichni jsou povinni, s výjimkou nezletilých osob mladších šesti let, nosit roušky v sociálních a zdravotních zařízeních. Vstup do hotelů, restaurací a lázní je bez omezení.

  • Polsko – Kromě zdravotnických zařízení a lékáren není vyžadováno nošení ochranných pomůcek.
  • Slovensko – Také Slovensko na konci dubna zrušilo povinnost nošení respirátorů v interiérech či v MHD. Povinnost nošení respirátorů a roušek stále platí v sociálních a zdravotnických zařízeních.
  • Slovinsko – V zemi je nadále nutné nosit chirurgické roušky ve vnitřních prostorech včetně hromadné dopravy. Pokud se chystáte navštívit zdravotnické či sociální zařízení, potřebujete prokázat svou bezinfekčnost.
  • Švýcarsko – Není potřeba nosit roušky v podstatě nikde, ani v dopravě či ve zdravotnických zařízeních.
  • Velká Británie – Není povinné nosit ochranu úst, přesto britské úřady doporučují používat roušky ve vnitřních prostorách.

Pro příjezd potřebujete covid pas

V dalších turistických destinacích se sice turista obejde bez očkování (to však ve většině případů vstup značně zjednoduší), ale bude potřebovat antigenní či PCR test, prokázání o prodělání nemoci, případně splnit další podmínky pro vstup. Mezi tyto státy patří:

  • Francie – Země od příchozích požaduje prokázání negativního testu, prodělání nemoci nebo očkování. Povinnost nošení roušek platí ve vnitřních prostorech a v hromadné dopravě.
  • Portugalsko – Negativní test, prodělání nemoci nebo očkování jsou povinné pro vstup. Roušky jsou povinné v hromadné dopravě či ve zdravotnických zařízeních.
  • Rakousko – Negativní test, prodělání nemoci nebo očkování. Specifická pravidla již nově neplatí pro Vídeň. Respirátory jsou povinné ve vnitřních prostorech včetně MHD.
  • Španělsko – Negativní test, prodělání nemoci nebo očkování jsou povinné pro vstup. Roušky jsou povinné v hromadné dopravě či ve zdravotnických zařízeních.
  • Turecko – Negativní test, prodělání nemoci nebo očkování. Turecko nevyžaduje třetí dávku. Povinnost nosit roušky platí ve vnitřních prostorech.

Covid pas je vyžadován ve službách

Celou situaci pro neočkované osoby komplikují některé státy, do kterých je možné sice přicestovat bez problémů, ale lidé poté bez covid pasu nebudou moci využít některé služby. Pravidla se liší v jednotlivých zemích. Mezi tyto státy patří řada oblíbených turistických destinací:

  • Kypr – Negativní test, prodělání nemoci nebo očkování je potřeba pro vstup do země. Takzvaný „safepass“ člověk potřebuje také pro návštěvu některých služeb kromě obchodů či lékáren. Platí zároveň povinnost nosit roušky ve vnitřních prostorech.
  • Malta – Středomořský stát ještě donedávna vyžadoval ukončené očkování či prodělání nemoci, v posledních týdnech však došlo k výraznému zmírnění a lidem postačí pouze negativní test. Očkovacím certifikátem se nemusíte prokazovat, pokud jsou uvnitř místa k sezení. Nošení roušek nebylo zrušeno.
  • Německo – Negativní test, prodělání nemoci nebo očkování. Nařízení se liší podle jednotlivých spolkových zemí. Aktuálně má nejpřísnější pravidla město Hamburk. Obecně platí, že nošení roušek je povinné již pouze v MHD či ve zdravotnických zařízeních.
  • Řecko – Negativní test, prodělání nemoci nebo očkování. Všichni cestující mohou být při příjezdu do Řecka podrobeni kontrolním testům na koronavirus a jsou povinni tyto testy strpět. Osobám, které se nemohou prokázat platným potvrzením o dokončeném očkování nebo prodělaném onemocnění, není umožněn vstup do  kulturních, sportovních či zábavních zařízení. Roušky jsou povinné ve všech vnitřních prostorách.

Pravidla v dané zemi je však potřeba sledovat do posledního dne před odjezdem. Vzhledem k vývoji epidemické situace se také podmínky pro vstup do jednotlivých zemí mohou postupně vyvíjet. Dochází také ke změnám při vstupu do služeb či na hromadné akce.

Tagy: