PŘEHLEDNĚ: Odstartoval bonus 5 tisíc na dítě. Jak o příspěvek zažádat a koho se týká?

Rodiče s dětmi mohou žádat o jednorázový příspěvek.

Vyplácení příspěvku na dítě

Rodiny s dětmi dostanou od státu finanční injekci na zvládnutí stále vyšších nákladů. Od pondělí totiž mohou rodiče žádat o jednorázový příspěvek ve výši pět tisíc korun na dítě (možnost podání žádosti on-line byla nakonec překvapivě spuštěna již v neděli). Žádosti zpracovává ministerstvo práce a sociálních věcí, které očekává velký zájem. O příspěvek lze žádat až do příštího roku. A to dokonce i na dítě, které se teprve narodí. Jak na to?

Vláda Petra Fialy (ODS) představila jednorázový bonus letos v dubnu. Pomoc byla naplánovaná pro rodiny s dětmi, protože ty jsou podle vládního kabinetu současným zdražováním poškozeny nejvíce. Od pondělka (respektive od neděle) tak mohou rodiče žádat o příspěvek ve výši pět tisíc korun na každé dítě. Ministerstvo práce a sociálních věcí už s předstihem připravilo podrobný návod, jak o příspěvek zažádat.

Zájemci o příspěvek navštíví stránky ministerstva práce a sociálních věcí, kde je žádost na hlavní stránce. K jejímu vyplnění je nutné se přihlásit pomocí bankovní identity nebo datové schránky. Žádost lze také vyřídit na pobočkách Czech Pointu umístěných na městských, krajských a obecních úřadech.

V prvním kroku musí žadatel zjistit, zda má na příspěvek nárok. Pravidla pro jednorázový bonus jsou totiž taková, že dítě k 1. srpnu nedovrší 18 let a přiznaný celkový příjem rodiny nepřesáhne hranici 1 milionu korun za rok. Žádost ale mohou podat i rodiče, kterým se dítě teprve narodí. A to k poslednímu dni letošního roku. O příspěvek je pak možné žádat až do poloviny příštího roku. Nárok mají na bonus jak rodiče, tak i pěstouni či partneři rodičů.

V dalším kroku žadatel vyplní své údaje. Tedy adresu, e-mail a telefonní číslo.

Rodiče také mají několik možností, jak peníze získat. Tedy bankovním převodem na účet, poštovní poukázkou nebo bankovním převodem na účet v zahraničí.

V dalším kroku žadatelé vyplní údaje o svém dítěti. Tedy celé jméno, případně rodné příjmení a rodné číslo.

Pokud žadatel není samoživitel či samoživitelka, tak musí vyplnit i jméno a údaje svého partnera.

V posledním kroku se vyplňuje čestné prohlášení a k výběru je také kolonka zkontrolovat výši příjmů. Tato možnost je pro ty jedince, kteří si nejsou jistí výší svých příjmů, tedy zda nepřekračují limit jednoho milionu korun ročně. Úřad zpětně příjmy ověří a žadatele pak vyrozumí, zda má nárok na příspěvek, nebo ne.

Mají žádat i lidé pobírající příspěvek na dítě?

Rodiče, kteří pobírají příspěvek na dítě, nemusejí. Veškerá data má totiž stát po vyplnění žádosti o příspěvek. Těmto rodinám připadá jednorázový bonus automaticky. Podle ministerstva práce a sociálních věcí už peníze na účty zamířily.

Kdy máme peníze očekávat?

Výplata peněz by měla podle ministerstva proběhnout do 30 dní od podání žádosti. „Výjimky mohou nastat například u nekompletních žádostí či velmi komplikovaných případů,“ uvádí resort.

Mohou příspěvek vzít exekutoři?

Jednorázový bonus nespadá do výkonu rozhodnutí ani exekuce. Nemůže být ani předmětem dohody o srážkách ze mzdy nebo jiných příjmů. Ministerstvo však doporučuje, aby lidé s exekucemi zažádali o vyplacení peněz přes poštovní poukázku. Vyhnou se tak případným problémům, pokud by peníze byly vyplaceny na bankovní účet, na kterém jsou exekucí postižené finanční prostředky.

Tagy:
peníze rodina ODS exekuce příspěvěk vláda Petra Fialy Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky