První rodiče dostanou 5000 začátkem srpna. Jurečka představil detaily k příspěvku na děti

Marian Jurečka

Tisková konference ministra Jurečky k pětitisícovému příspěvku na dítě (28.7.2022)

Rodiče, kteří pobírají příspěvky na děti, dostanou v srpnu automaticky 5000 korun navíc. Vládní pomoc by jim tak měla dorazit v první polovině srpna. Formulář, prostřednictvím kterého budou muset ostatní rodiče o příspěvek žádat, bude spuštěn 15. srpna. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) ve čtvrtek na tiskové konferenci představil detaily vládní pomoci.

Příspěvek na děti dostanou rodiny, které mají příjem do milionu korun hrubého ročně. Rodiče by tedy měli mít celkový příjem do cca 83 tisíc korun hrubého měsíčně, aby peníze od státu dostali. Podle Jurečky se pomoc týká zhruba 1,6 milionu dětí, tedy 1,1 milionu českých domácností. Výdaje by měly činit asi 7,8 miliardy korun.

„Rodičům, kteří dostávají příspěvek na dítě, bude v srpnu dávka automaticky zvýšena o 5000 korun. Zhruba v první polovině srpna tedy peníze dostanou,“ řekl ve čtvrtek Jurečka. Příspěvek má být jednorázový. Úřady práce podle údajů ministerstva v červnu vyplatily 302 600 přídavků na děti.

„Pokud rodiče nepobírají přídavek na dítě nebo se jim narodí dítě do konce roku, a splňují kritéria příspěvku, je nutné, aby si požádali formou formuláře na webu ministerstva práce a sociálních věcí. Formulář bude spuštěn od pondělí 15. srpna,“ vysvětlil ministr.

Formulář bude v elektronické podobě a podle Jurečky jej budou mít lidé vyplněný v řádu minut. Budou ale potřebovat bankovní identitu. Lidé, kteří ji nemají, budou moci žádat v Czech Pointech na radnicích či poštách. Budou muset doložit i některé nezbytnosti, například informace o soudním řízení.

Jurečka slíbil, že peníze se po odeslání formuláře bude ministerstvo snažit poslat co nejdříve. „Je to na rodičích, kdy o příspěvek požádají,“ podotkl.

Další kritéria pomoci

Penězi vláda reaguje na zvyšující se ceny potravin, energií, pohonných hmot i dalšího zboží. Jurečka spoléhá na to, že pomohou rodičům při nákupu pomůcek dětem na další školní rok.

Příspěvek by měli dostat rodiče dětí, kterým letos 1. srpna nebude ještě 18 let. Nárok na příspěvek vznikne i u dětí, které se narodí od 2. srpna do konce roku 2022. Dítě má mít trvalý pobyt v Česku. Rodiče musí s dítětem žít a hradit náklady. Příspěvek ale mohou získat i cizinci, kteří v Česku dlouhodobě žijí a pracují. Čerpat ho mohou pěstouni, manželé či partneři rodičů i vdovci a vdovy po rodičích.

Do milionového příjmu se započítává nejen výdělek ze zaměstnání a podnikání, ale zahrnují se i nájmy a ostatní příjmy, které se v Česku daní. Mezi ně patří třeba příjem z autorských práv, výživného, příjmů z prodeje nemovitostí, cenných papírů i jiných věcí či z převodu firmy. Týkat by se to mělo také výsluh, náhrad mzdy či platu, pojistného plnění, odměn, odchodného, důchodů, nemocenské, podpory v nezaměstnanosti, dávek či rodičovské.

Zohledňovat se nebudou případné výhry. V potaz se mají brát částky, které byly loni vyplacené či zaúčtované. Živnostníkům s paušálem se má započítat jako příjem nejméně polovina celostátní průměrné mzdy.

Ministr práce a sociálních věcí na tiskové konferenci upozornil na to, že se jeho resort snaží žádosti o příspěvky digitalizovat. Od 1. srpna tak bude možné elektronicky žádat o rodičovský příspěvek, od 1. září o přídavek na dítě.

Tagy:
peníze Marian Jurečka rodina pomoc politika KDU-ČSL peníze děti vláda příspěvěk Czech POINT Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky