PŘEHLEDNĚ: Tisíce korun ročně. Podívejte se, o kolik se může zvednout cena elektřiny

V příštím roce můžeme za účet na elektřinu zaplatit o tisíce korun více.

Zvýšení regulované složky elektřiny o 71 procent sice nezdraží konečný účet domácností o desítky procent, přesto si připlatíme o tisíce korun ročně navíc. Vyplývá to z výpočtu dodavatelské společnosti Tedom energie pro CNN Prima NEWS. Z dat je také patrné, že zvyšování ceny brzdí levnější silová elektřina na světových burzách. Pokud by i ona zdražovala, zaplatili bychom od příštího roku daleko více.

Energetický regulační úřad (ERÚ) oznámil v tomto týdnu zdražení regulované složky elektřiny o 71 procent. Ta ale představuje jen menší část celkové ceny, kterou platíme v měsíčních zálohách. V konečném zúčtování se projeví jen relativně málo. Důvodem je levnější silová elektřina, kterou stát nemůže regulovat a kterou nakupují obchodníci na burzách. O kolik si tedy připlatíme?

Modelový výpočet domácnosti v malém bytě (Sazba D02d při spotřebě 3 MWh za rok)

Složky elektřiny (v Kč za rok) Cena včetně DPH Procentní nárůst / pokles
Obchodní část ceny -1 815 -11 %
Regulovaná část ceny 4 114 +47 %
Celková částka 2 299 +9 %

Modelový výpočet domácnosti v domě s ohřevem teplé vody elektřinou (Sazba D25d při spotřebě 5 MWh za rok)

Složky elektřiny (v Kč za rok) Cena včetně DPH Procentní nárůst / pokles
Obchodní část ceny -3 025 -12 %
Regulovaná část ceny 5 662 +65 %
Celková částka 2 637 +8 %

Modelový výpočet domácnosti v domě s ohřevem teplé vody a vytápěním elektřinou (Sazba D57d při spotřebě 10 MWh za rok)

Složky elektřiny (v Kč za rok) Cena včetně DPH Procentní nárůst / pokles
Obchodní část ceny -6 050 -12 %
Regulovaná část ceny 10 038 +112 %
Celková částka 3 988 +7 %

Z výpočtů energetické společnosti Tedom je patrné, že silová elektřina zlevní cenu za dodávky energie zhruba o 11 až 12 procent. A i když regulovaná složka poroste o desítky či stovku procent, ovlivní konečné vyúčtování o jednotky procent. Na celkový souhrn má totiž menší vliv.

ČTĚTE TAKÉ: Izrael „vyrábí“ více teroristů, než jich zabíjí. Na Hamás musí jinak, komentuje CNN

Přesto si rodiny od příštího roku připlatí. Domácnosti v malých bytech, které využívají sazbu D02d, budou muset za elektřinu uhradit o 2 300 korun více než letos. Peníze navíc vydají i majitelé rodinných domů. Například rodiny v domě se sazbou D57d, která je určená zejména pro nemovitosti s tepelným čerpadlem, zaplatí o čtyři tisíce korun více.

Potvrzují se tím slova premiéra Petra Fialy (ODS), že se od nového roku bude zvyšovat cena elektřiny o jednotky procent. Majitel společnosti Tedom energie Jakub Odložilík ale varuje, že se přesto jedná o značné nárůsty. Lidé totiž letos očekávali spíše zlevnění energií.

Odložilíka také mrzí veřejná debata o zvýšení regulované částky elektřiny. Podle něj totiž nezaznívají hlavní důvody, proč ERÚ poplatky za distribuci zvedá. „Náklady na distribuční sítě rostou. U plynu spotřeba klesá, ale sítě jsou čím dál starší. Náklady rostou a je potřeba si vzít z poplatku více. Je to nepříjemný efekt šetření,“ řekl Odložilík.

Podobné důvody můžeme najít i u elektřiny, kde se regulační složka zvýší zřejmě o 71 procent. „Pokud na jedné ulici zapojíte deset solárních elektráren, nemůže trafo zůstat stejné. Musí se upravit průchodnost či zvýšit kapacita. Na místě to musí řešit lidé, kterým se musí přidat kvůli inflaci. Dopraví se tam autem, které spotřebovává dražší pohonné hmoty než v minulosti. Náklady logicky rostou a někde se musí projevit,“ dodal majitel společnosti Tedom.

Kolik si připlatí firmy?

Příklad modelového výpočtu společnosti Tedom energie se zaměřuje i na firmy. Poplatek za regulovanou složku se totiž zvyší i u nich.

Modelový výpočet pizzerie (Sazba C25d při spotřebě 50 MWh za rok)

Složky elektřiny (v Kč za rok) Cena včetně DPH Procentní nárůst / pokles
Obchodní část ceny -20 449 -8 %
Regulovaná část ceny 36 739 +54 %
Celková částka 16 290 +5 %

Modelový výpočet autolakovny (Sazba C45d při spotřebě 144 MWh za rok)

Složky elektřiny (v Kč za rok) Cena včetně DPH Procentní nárůst / pokles
Obchodní část ceny -76 230 - 11 %
Regulovaná část ceny 164 103 + 86 %
Celková částka 72 622 + 10 %

I u firem je patrné, že zvýšení regulované složky o desítky procent přinese celkový nárůst ceny elektřiny jen o jednotky či až 10 procent.

Odložilík upozorňuje, že výpočty velmi závisí na výši silové složky elektřiny, která je pohyblivá. „Pokud máme zafixováno na nízké ceně, bude posun příští rok velký. Ovšem ten, kdo má zafixováno například na stropové ceně, zvýšení příliš nepocítí,“ dodal.

Tagy: