PŘEHLEDNĚ: Zákaz vycházení, zavřené obchody, povinný home office. Co vše se mění?

Zákaz vycházení

Omezení pohybu osob i otevírací doby obchodů, home office povinně všude, kde to jde. Nová opatření vlády budou platiti od středy

Kvůli rychlému nárůstu počtu nakažených koronavirem v pondělí vláda opět oznámila zpřísnění protiepidemických opatření. Připravili jsme pro vás přehled všech nových nařízení. Platit začínají o půlnoci z úterka na středu a trvají do 3. listopadu do 23:59 hodin.

Z důvodu minimální účinnosti dosavadních nařízení vláda v pondělí večer na tiskové konferenci oznámila nová, dosud nejtvrdší opatření týkající se pohybu osob a provozu maloobchodů.

  • zákaz vycházení od 21:00 do 4:59 hodin

Lidé v této době nebudou smět chodit ven. Výjimku mají osoby, které v této době cestují do práce nebo k lékaři.

Další výjimku mají pejskaři. Ti se smí v čase mezi 21:00 a 04:59 pohybovat venku, ale pouze v maximální vzdálenosti 500 metrů od svého bydliště. Výjimku mají mít také pracovníci zajišťující bezpečnost.

Dále se nařízení nevztahuje na výkon činností zajišťujících bezpečnost, řešení krizových situací, ochranu zdraví, poskytování zdravotní nebo sociální péče, hromadnou dopravu a služby pro obyvatele včetně zásobování a rozvážkové služby.

  • omezení pohybu během dne od 5:00 do 20:59 hodin

Pravidla jsou podobná těm, která platí dosud. Cestovat lze mj. za rodinou či blízkými, kvůli obstarávání základních životních potřeb jako jsou potraviny či hygienické zboží. I nadále je možné chodit do přírody nebo jezdit na chaty a chalupy. Podrobnosti uvádí usnesení vlády.

Platí povinnost omezit pohyb na veřejně přístupných místech na dobu nezbytně nutnou a též omezit kontakty s jinými osobami na nezbytně nutnou míru. Nadále platí, že na veřejně přístupných místech lze pobývat nejvýše v počtu dvou osob s některými výjimkami, jako jsou členové domácnosti či zaměstnanci vykonávající práci pro stejného zaměstnavatele.

  • povinný home office, pokud je to možné

Zaměstnavatelům (státním i soukromým) vláda nařizuje využívat práci na dálku, pokud ji zaměstnanci mohou vzhledem k charakteru práce a provozním podmínkám vykonávat v místě bydliště.

  • obchody mohou mít otevřeno jen do 20. hodiny, v neděli musí zavřít

Vláda zakázala prodej ve všech maloobchodech v pondělí až sobotu od 20:00 do 4:59 hodin a v neděli po celý den.

Výjimku mají: čerpací stanice, lékárny, obchody v místech se zvýšenou koncentrací cestujících, jako jsou letiště, železniční stanice nebo autobusová nádraží. Dále mj. prodejny zdravotnických zařízení. Podrobnosti uvádí usnesení vlády.

  • prodej potravin ano, občerstvení ne

Posledním nařízením je omezení farmářských trhů a tržnic. Na trzích se mohou potraviny nadále prodat, nesmí se ale jednat o občerstvení. S tím na trzích přichází v platnost i zákaz konzumace. Stánky by měly být minimálně dva metry od sebe a maximální počet osob by měl být 20 lidí na 400 metrů čtverečních. Výjimku mají pojízdné farmy a prodeje potravin na farmách.

Opatření by měla zatím platit do konce nouzového stavu, tedy do 3. listopadu.

Tagy: