Obchody budou otevřeny jen do 20:00, v neděli musí zavřít. Omezeny budou i trhy

Obchod

Omezení pohybu osob i otevírací doby obchodů, home office povinně všude, kde to jde. Nová opatření vlády budou platiti od středy

Vláda rozhodla, že obchody musí být v neděli zavřeny. Od pondělí do soboty pak mohou mít otevřeno pouze od 5:00 do 20:00 hodin. Omezení se bude týkat i farmářských trhů. Na tiskové konferenci po jednání vlády to uvedl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

„Vláda zakázala prodej v obchodech v neděli po celý den. V týdnu od pondělí budou otevřené pouze od 5:00 do 20:00,“ prohlásil ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček na tiskové konferenci.

Výjimku mají například čerpací stanice nebo lékárny nebo prodejny v místech zvýšené koncentrace cestujících, jako jsou letiště, železniční stanice nebo autobusová nádraží.

Vláda uzavřela i farmářské trhy s výjimkou pojízdných farem a prodeje potravin na farmách. Zároveň se ale na trzích zakazuje konzumace. Stánky by měly být minimálně dva metry od sebe a maximální počet osob by měl být 20 lidí na 400 metrů čtverečních.

„Zakazujeme prodej na tržištích s tím, že zákaz se nevztahuje na pojízdné prodejny a současně se nevztahuje na tržnicích na prodej ovoce a zeleniny, prodej mléka a výrobků z mléka, masa a a vajec, pekařských a cukrářských výrobků, medu, ale vše z domácí provenience,“ uvedl Havlíček.

Ke zpřísnění opatření přistoupila poté, co lidé dostatečně nedodržovali současná pravidla. Kabinet zakázal vycházení od 21:00 do 5:00, a to od středy 28. října a nařídila povinný home office tam, kde je to možné. Podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly zatím není možné opatření mírnit.

Středula: Pracovníci budou obtěžováni policisty

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula opatření vlády kritizoval. „Mohlo to být tvrdší a já si myslím, že to mělo být tvrdší,“ řekl Středula pro CNN Prima NEWS. Podle něj navíc bude docházet k situacím, kdy policisté budou obtěžovat lidi, kteří po 21:00 pojedou buď do prací na noční směnu či naopak z prací pojedou.

Zároveň ve vysílání CNN Prima NEWS dodal, že pokud se nejvíce lidí nakazí v práci, tak by opatření měla mířit právě do této oblasti. Problematické vidí i výzvu k co největšímu home office u zaměstnanců. „Ne každý zaměstnanec má dobré připojení k internetu,“ zmínil jeden z bodů Středula.

Vládu navíc kritizoval za to, že nevyužila možnost omezit práci na čtvrtek a pátek, tedy mezi státním svátkem 28. října ve středu a víkendem. Ekonomika by tak dle něj mohla dostat možnost, aby se „nadechla“.

Tagy: