Velký výprask pro Piráty. Zůstávají mimo hru ve všech krajích s jedinou výjimkou

Předseda Pirátů Ivan Bartoš

CNN Prima News - živé vysílání

Piráti už zase míří k volebnímu debaklu. Podle predikce CNN Prima NEWS a agentury STEM se dostanou do krajského zastupitelstva pouze v jediném kraji. Pro stranu Ivana Bartoše se jedná o další ránu, protože neúspěchem pro ně skončily i volby do Poslanecké sněmovny v roce 2021 a také letošní volby do Evropského parlamentu.

Pirátům se v posledních volbách nedaří. Změna nenastane nejspíš ani v letošních krajských a senátních volbách. Podle unikátní predikce mají dokonce problém se dostat do krajských zastupitelstev. Pouze v Plzeňském kraji se očekává, že by strana mohla dostat 5,82 procenta. V ostatních krajích ale obdrží jen od dvou do čtyř procent hlasů.

ČTĚTE TAKÉ: Přestaňte si hrát na politika, křičela Balaštíková. ANO zneužívá povodně, zlobil se Skopeček

Neúspěch se očekává také u pirátských kandidátů do Senátu. Současný senátor Lukáš Wagenknecht drží v průběžných výsledcích na Praze 8 až třetí pozici. Ta mu ale nebude stačit k postupu do druhého kola. Neúspěch se očekává i u kandidátky Evy Tylové na Praze 12. Podle propočtů totiž už v prvním kole zvítězí dosavadní senátor Pavel Fischer.

Těžká atmosféra je patrná také ve volebním štábu Pirátů. Na místo zatím dorazil pouze senátor Lukáš Wagenknecht či jeho kolega Marek Hilšer (kandiduje do Senátu s podporou Pirátů). Téměř nikdo z kandidátů na hejtmana nepřijel, všichni zůstávají ve svých krajích.

Celková nálada je na místě pochmurná. Sami spolupracovníci Pirátů mezi sebou vtipkují, že stále budou mít více zastupitelů než europoslanců. V současné době je totiž v Evropském parlamentu zastupuje pouze Markéta Gregorová.

Pro předsedu strany a ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše se jedná o další ránu. Sám je přitom pod velkým tlakem od koaličních partnerů za nezvládnutou digitalizaci stavebního zákona.

Tagy: