Přehlídka Trooping the Colour: Proč král slaví narozeniny dvakrát a co znamenají „barvy“?

Součástí oslav byla i vojenská přehlídka.

Karel III. oslavil narozeniny

Ve Velké Británii se v sobotu oficiálně slavily 75. narozeniny Karla III., i když král se ve skutečnosti narodil v listopadu. Tradiční vojenská přehlídka Trooping the Colour se ve Velké Británii koná již přes 250 let. Její historie však sahá ještě hlouběji do minulosti a pro Brity představuje nejen oslavu narozenin panovníka, ale rovnou celé monarchie.

Více než 1 400 vojáků, na 250 hudebníků a tisíce přihlížejících – tak v sobotu vypadala velkolepá vojenská přehlídka známá jako Trooping the Colour. Tato oslava se oficiálně pořádá od roku 1748, ale její historie sahá až do 17. století. „Byl to král Karel II., který v roce 1660 zahájil tuto tradici vojenských přehlídek. Následně v roce 1748 Jiří II., který se, stejně jako současný král, narodil v listopadu, usoudil, že pořádat vojenské přehlídky v listopadu není ideální, a přesunul je na léto,“ vysvětlil ve vysílání CNN Prima NEWS bývalý ředitel protokolu Kanceláře prezidenta republiky Miroslav Sklenář: „Jeho nástupce Jiří III. pak roku 1760 stanovil, že tato přehlídka bude spojena s oslavou jeho narozenin. Takže tu máme 264 let dlouhou tradici.“

ČTĚTE TAKÉ: Louis se šklebil a zíval. Nejmladší dítě princezny Kate a Williama opět zaujalo grimasami

Název oslavy má původ ve vojenské terminologii, informuje BBC. „Colours“ (barvy) byl název pro vlajky, které představovaly jednotlivé pluky britské armády. Vlajky se od sebe lišily v závislosti na barvách a symbolech jednotlivých pluků. Armáda používala tyto vlajky, aby vojáci mohli snadno rozpoznat svou jednotku, když byli na bojišti.

Bylo důležité, aby vojáci věděli, které barvy patří ke kterému pluku. Proto důstojníci pochodovali před vojáky (trooping) a mávali svými vlajkami – barvami (colours). Odtud právě pochází název „Trooping the Colour“ pro přehlídku, na níž se prezentují barvy jednotlivých pluků britské armády. Každý rok se vystavují vlajky jiného pluku.

Pro Brity tato vojenská přehlídka nepředstavuje pouze oslavu králových narozenin, ale rovnou celé monarchie. „Britové to berou jako oslavu své monarchie, své země. V té době se prodává nejvíce památkových předmětů, je to i motor ekonomiky. Je to, co v Česku úplně neznáme, spojení celé země,“ vysvětlila zástupkyně šéfredaktora webu Expres.cz Barbora Koukalová.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Princezna Kate po dlouhé době znovu na veřejnosti. Krásná, trochu pohublá, hodnotí lidé

Tagy:
narozeniny vojenská přehlídka Karel III. slavnost Catherine, princezna z Walesu Britská armáda Jiří III. Trooping the Colour Jiří II. Britský