Průšvih pro Trumpa. Nejvyšší soud v Coloradu ho prohlásil za nezpůsobilého pro Bílý dům

Bývalý prezident Donald Trump není způsobilý znovu vykonávat svůj někdejší úřad, rozhodl v noci na středu nejvyšší soud státu Colorado a exšéfa Bílého domu diskvalifikoval z hlasování v prezidentských primárkách v tomto státě. Informovaly o tom agentury AP a Reuters, podle nichž soud rozhodl s odvoláním na 14. dodatek americké ústavy kvůli Trumpově podílu na násilnostech v sídle Kongresu 6. ledna 2021. Exprezidentovi právníci uvedli, že se proti diskvalifikaci odvolají k nejvyššímu soudu USA, který má v ústavních záležitostech poslední slovo.

Rozhodnutí nejvyššího soudu v Coloradu činí z Trumpa prvního prezidentského kandidáta v historii Spojených států, který je považován za nezpůsobilého ucházet se o Bílý dům podle zřídka používaného ustanovení americké ústavy, které zakazuje zastávat úřad činitelům, kteří se zapojili do „povstání nebo vzpoury“, napsal Reuters.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Stal se „advokátem“ dříve, než mohl jít volit. 17letý mladík složil nejtvrdší zkoušku v zemi

Rozhodnutí se podle ní vztahuje pouze na nacházející republikánské primárky ve státě, ale verdikt by mohl ovlivnit i Trumpův status pro prezidentské volby v listopadu 2024.

Verdikt se opírá o 14. dodatek americké ústavy, který zakazuje zastávání „jakékoli funkce, civilní nebo vojenské“ komukoli, kdo dříve odpřisáhl věrnost ústavě a následně se dopustil „povstání nebo vzpoury proti témuž, nebo poskytl pomoc a útěchu nepřátelům ústavy“. Uplatňování této normy je poměrně neprobádanou otázkou a do věci se podle médií zřejmě vloží nejvyšší soud USA.

Podle autorů žalob lze za podporování vzpoury považovat Trumpovo jednání ve dnech a týdnech před 6. lednem 2021, kdy dav jeho příznivců narušil schvalování výsledků prezidentských voleb v Kongresu. Trump předtím odmítl uznat svou porážku a místo toho stoupence burcoval výmysly o rozsáhlých podvodech při hlasování. Pokračoval v tom i na mítinku u Bílého domu bezprostředně před útokem na Kapitol.

„Nejvyšší soud Colorada vydal zcela chybné rozhodnutí a my rychle podáme odvolání k nejvyššímu soudu Spojených států a souběžnou žádost o pozastavení tohoto hluboce nedemokratického rozhodnutí, uvedl mluvčí Trumpova štábu Steven Cheung.

Primárky Republikánské strany určí jejího kandidáta pro prezidentské volby v listopadu 2024. Trump, který vedl USA mezi lety 2017 a 2021, chce příští rok na podzim usilovat o znovuzvolení a je aktuálně jasným favoritem na zisk nominace republikánů.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Navrhoval jsem změny v účetních uzávěrkách svých firem, přiznal Trump u soudu

Tagy: